Почело деминирање приобалног појаса од градских базена до Клакара

Срна
Foto: срна

БРОД- У Броду је данас почело деминирање приобалног појаса уз ријеку Саву од градских базена до села Клакар укупне површине 835.000 метара квадратних.

Радове финансира америчка Амбасада у БиХ, а извођач је британска невладина организација Савјетодавна група за мине /МАГ/. Шеф Регионалне канцеларије БХ МАК-а у Бањалуци Борис Ђукић рекао је да је ово приоритетан пројекат за општину Брод јер се минско сумњива површина налази између пловног пута ријеке Саве, магистралног пута Брод-Оџак, те у непосредној близини насеља.

"Ово је мински најзагађеније подручје и очекујемо проналазак на десетине, па и стотине заосталих минско-експлозивних средстава. У ранијем периоду је парцијално рађено деминирање, а реализацијом овог пројекта комплетна површина биће очишћена од минско-експлозивних средстава", изјавио је новинарима Ђукић.

Начелник општине Брод Зоран Видић, који је присуствовао почетку деминирања, навео је да се на подручју Брода и даље налази неколико километара квадратних минско сумњивих површина. "Површина на којој је почело деминирање дијелом се налази у ужем центру града и коначно је дошло вријеме да се цијели приобални појас до Клакара очисти од мина.

То ће створити услове за безбједно кориштење ресурса ријеке Саве, пољопривредног земљишта и уопште овог терена", истакао је Видић. Према плану, радови ће бити завршени у наредна четири мјесеца. Током деминирања, због безбједности ће долазити до повремених обустава саобраћаја на магистралном путу Брод-Оџак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана