Почели “Дани Српске куће”: Хумана мисија за безбрижнију будућност малишана

Срна
Почели “Дани Српске куће”: Хумана мисија за безбрижнију будућност малишана

БАЊАЛУКА - Извођењем монодраме “Јефимија - Јелена Мрњавчевић” у Бањалуци је почела манифестација “Дани Српске куће”, чији је циљ да се прикупе средства за изградњу кућа за вишечлане, социјално угрожене породице у Републици Српској.

Манифестацију “Дани Српске куће” организује Фондација “Српска кућа” у сарадњи са Министарством просвјете и културе и Дјечијим позориштем Републике Српске.

Јелена Трнинић Милићевић из Фондације “Српска кућа” навела да су до сада изграђене и усељене три куће, док су четири у изградњи.

-Нама је највеће задовољство када се кућа заврши и кад видимо осмијех на лицима оних којима је кућа намијењена - рекла је Милићевићева новинарима уочи почетка манифестације.

Она је рекла да све више људи жели да се прикључи Фондацији “Српска кућа”.

-У том сегменту осмишљамо разне догађаје који прате велики број публике и то је прави начин да се добар глас далеко чује - рекла је Миличевићева.

Она је навела да ће манифестација “Дани Српске куће” бити прилика за спајање умјетности, хуманости и оних који дијеле заједничку мисију, а то је да се помогне дјеци да имају бољу, сигурнију и безбрижнију будућност, да се рађају и остају у Српској.

Глумица требињског позоришта “Мале ствари” Тијана Николић изразила је задовољство што је дио ове манифестације и истакла да је монодрама “Јефимија - Јелена Мрњавчевић” прича о жени која је градила српске куће и уписала се у историју као стуб и чувар православља, писане ријечи и умјетности.

Режисер представе Жељко Милошевић рекао је да је представа историографска и биографска, додајући да Јелена Мрњавчевић, чије је монашко име Јефимија, заслужује да се о њој говори.

У Дјечијем позоришту Републике Српске сутра ће бити одиграна представа “Не играј на Енглезе” у режији Сташе Копривице, а у продукцији Београдског драмског позоришта.

У четвртак, 2. новембра предвиђена је луткарска представа “Јунак у трегерима” у режији Дубравка Торјанца, а у продукцији Дјечијег позоришта Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана