Почела жетва, приноси добри

Ј. Бјлеица, А. Љубојевић
Почела жетва, приноси добри

Бањалука/Бијељина - Први откоси јечма пали су ових дана у Српској, а пољопривредници очекују високе приносе доброг квалитета.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић је истакао да очекују у просјеку пет тона по хектару иако има парцела на којима ће приноси бити и до седам тона.

- Жетву пшенице очекујемо почетком јула и она је веома доброг квалитета. Могло би се десити да, уколико дође до наглог повећана температура, дође до оштећења усјева пшенице што би узроковало нешто мањи принос - казао је Маринковић.

Семберски пољопривредници истичу да су приноси и квалитет јечма на нивоу прошлогодишњих.

Пољопривредник Љубомир Јањичић каже да је на његовом имању принос јечма од четири до пет тона по хектару.

- Прошле јесени засијано је пуно више јечма и пшенице у нашем селу, али и у цијелој Семберији. Јечам се користи као храна за стоку и добро ће доћи као замјена за кукуруз, који је већ потрошен. И пшеница се још увијек добро држи, иако је у мају и у првој половини јуна киша често падала - рекао је Јањичић.

Ратар из Велике Обарске Предраг Цвјетиновић казао је да су приноси на његовој парцели од четири до пет тона по хектару.

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Административне службе града Бијељина Предраг Јовић је истакао да је прошле јесени на подручју Семберије засијано око 14.000 хектара јечмом и пшеницом, што је за око двије хиљаде хектара више него годину раније.

Предсједник Удружења пољопривредника и сточара РС Владмир Усорац рекао је да млинари у Српској не показују интерес за откуп пшенице.

- Не покушавају ни да се договоре, нити да поставе неку своју откупну цијену, због чега ће већи дио приноса пшенице отићи у сточну храну, јер је мало кукуруза - казао је Усорац.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос рекао је да се не може унапријед одредити тржишна цијена пшенице, док не буду познате цијене у окружењу, али да према неким процјенама оне не би требало да буду испод 200 евра по тони.

Плави дизел

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су истакли да је до сада преузето око два милиона литара плавог дизела.

- С обзиром на то да почиње жетва узимаће се још више регресираног горива. Плави дизел ће моћи да се преузме и током јесење жетве - казали су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана