Почела вакцинација трећом дозом

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - На вакциналном пункту у бањалучком насељу Петрићевац данас је почела вакцинација трећом дозом вакцина против вируса корона.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да ће данас трећом, односно бустер дозом бити вакцинисани медицински радници, којих се пријавило 194.

"И процес вакцинације трећом дозом ићи ће по приоритетним групама, а први на реду су здравствени радници, који су примили обје дозе вакцина прије 31. марта", рекла је Тодоровићева новинарима.

Она је навела да се за трећу дозу пријавило и око 200 грађана, а који су у приоритетним категоријама - старији од 65 година, особе са хроничним обољењима, те радници из домова за старе и корисници домова.

"Све особе које су се пријавиле позиваћемо да дођу на вакцинацију у договорено вријеме на вакцинални пункт у Петрићевцу. Грађани који су заинтересовани да приме трећу дозу вакцине кинеског произвођача то могу урадити и у амбулантама породичне медицине, односно у пет градских и 20 приградских и сеоских амбуланти", навела је Тодоровићева.

Према њеним ријечима, грађани могу бирати да ли ће као трећу дозу добити вакцину истог произвођача или ће се одлучити за неког другог произвођача, с тим да морају потписати да желе вакцину другог произвођача.

"Радници Дома здравља до сада су аплицирали око 80.700 вакцина, а у процесу вакцинације се налази 45.500 грађана. Постотак вакцинисаних полако расте, али још нисмо задовољни одзивом грађана", рекла је Тодоровићева.

Она је додала да Дом здравља Бањалука тренутно располаже са вакцинама свих произвођача, сем вакцине "фајзер", која је због великог интереса грађана потрошена јуче, када је дато 300 доза ове вакцине.

"Наредне седмице очекујемо испоруку нових количина `фајзер` вакцине", напоменула је Тодоровићева.

Доктор породичне медицине Биљана Лакић примила је бустер дозу међу првима, те истакла да није имала недоумице.

"Једва сам чекала да се омогући да добијемо трећу дозу, обзиром да радим на првој линији, у примарној здравственој заштити, а међу првима сам примила и прву дозу вакцине", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана