Почела тродневна прослава Рамазанског бајрама

Танјуг, Анадолија
Почела тродневна прослава Рамазанског бајрама

Вјерници исламске вероисповијести у широм свијета почели су тродневну прославу Рамазанског бајрама.

Рамазански бајрам почео је заласком сунца и представља крај поста током светог муслиманског мјесеца Рамазана.

Након Рамазанског поста, испуњеног праштањем и доброчинствима, вјерници велики празник проводе са породицом и пријатељима, уз жеље за добро здравље, срећу и благостање.

Рамазански бајрам увијек пада 1. шевала, десетог мјесеца муслиманског календара и траје три дана.

Током претходних 30 дана поста, вјерници су се од зоре до заласка Сунца уздржавали од јела, пића, тјелесних задовољстава, као и од грешних мисли и дјела.

Рамазан се сматра најважнијим и насветлијим мјесецом за муслиманске вјернике, у коме је, вјерује се, почело објављивање, за муслимане свете књиге Курана.

- Здравље и снага нашег друштва, и наше заједнице, не огледа се у бројности једних у односу на друге, у политичкој или економској снази, већ искључиво у поштивању свачијег права, успостављању социјалне правде и солидарности међу људима. Достојанствен и смислен дијалог обавеза је свих нас - поручио је реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин  Кавазовић у хутби током бајрам-намаза у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву.

Многобројни вјерници из Бањалуке и других градова клањали су јутрос бајрам-намаз у Ферхат-пашиној џамији у Бањалуци, гдје је хутбу казивао муфтија бањалучки Исмаил Смајловић.

-Желим честитати свим муслиманима Бајрам Шериф Мубарек Олсун и свим грађанима пожељети да се у данима Бајрама осјећају угодно и да подијеле ове радости које муслимани обиљежавају широм свијета. Као муфтија бањалучки желим подијелити радост и задовољство што данашњи Рамазански бајрам почиње у ведрини, у свјетлу, у љепоти онако како то приличи Бањалуци као граду. Радује ме да на лицима наших вјерника, грађана, препознајем ведрину, расположење онако како је то традиција, како је то обичај - рекао је муфтија бањалучки и додао да се нада да ће у бајрамским данима имати прилику да размјене много позитивне енергије, лијепих ријечи и онога што ће потаћи да се у наредном периоду иде у боље сутра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана