Почела трећа седмица поста, ово су правила и обичаји

Агенције
Почела трећа седмица поста, ово су правила и обичаји

Данас је почела трећа седмица Васкршњег поста, која се назива Крстопоклона, а њен главни симбол је крст. Сматра се да крст вјерницима у овој недјељи поста помаже да пронађу смирење и утјеху.

Обичај је да се на Крстопоклону недељу износи крст на средину цркве и вјерници му се поклањају и цјеливају, подсјећајући себе на значај крста у хришћанству.

Према вјеровању, у овој недјељи треба избјећи свађе, сукобе, препике, нервозу. Крстопоклона недјеља помаже да се суочимо са искушењима, али да у тој борби сачувамо мир, љубав, вјеру и наду.

У овој недјељи се подсјећамо ријечи да „свако носи свој крст на леђима“. Ово не значи само да смо сви оптерећени бригама, тешкоћама, животним проблемима, већ да живимо у складу са својом савјешћу. Живјети у свјетлости суда савјести, значи да преузимамо одговорност за своје поступке – и када су добри и када су лоши.

Када освијестите своје грешке и покајате се, душа се чисти – то је љепота живота у складу са савјешћу. Када је душа растерећена и бреме са наших леђа нестаје.

Крстопоклона недјеља подстиче вернике да се подсјете на смисао како добро побеђује увијек зло, и како живот побјеђује смрт.

Tоком ове седмице, пости се на води од понедјељка до петка, у суботу је дозвољено уље, а у недјељу риба, због Благовијести. Ово је физички дио поста, али духовни је онај који даје прави смисао, а то је уздржање од лоших мисли и дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана