Почела примјена новог правилника: Лакше до опоравка послије захвата на срцу

ГС
Почела примјена новог правилника: Лакше до опоравка послије захвата на срцу

БАЊАЛУКА - Новим Правилником о условима и поступку за обезбјеђивање медицинске рехабилитације, чија примјена почиње данас, биће поједностављено упућивање на рехабилитацију и додатно унапријеђена рехабилитација дјеце обољеле од церебралне парализе, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Појаснили су да се новим правилником поједностављује поступак упућивања на медицинску рехабилитацију осигураника након оперативних захвата на срцу (бајпас, уградња вјештачких валвула, операције на срчаним залисцима и септумима), тумора миокарда, метода реваскуларизације миокарда, те акутног инфаркта миокарда.

Предвиђено је да љекар породичне медицине у овим случајевима издаје упутницу само на основу приједлога доктора медицине одређене гране специјалности, те није потребно рјешење Фонда.

Ради унапређења рехабилитације дјеце обољеле од церебралне парализе, новим правилником је омогућена обнова рехабилитације више пута годишње будући да је потребна роботичка рехабилитација два пута у току године.

- Задржана је раније уведена једноставнија процедура упућивања дјеце до 18 година на рехабилитацију, а то је само на основу упутнице и приједлога надлежних љекара - наводе из Фонда.

У Фонду истичу да је на листи болести, стања и посљедица повреда за које се обезбјеђује медицинска рехабилитација, која је саставни дио правилника, сада прецизно наведено у којим случајевима је потребно захтјев за рехабилитацију упутити комисији Фонда како би се добило рјешење, а у којим случајевима то није потребно.

У листи је детаљније и прегледније дефинисано која медицинска документација је потребна за прву рехабилитацију, која за обнову рехабилитације, те рокови коришћења и слично. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана