Почела обука за кориштење развојних бихевиоралних скала

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- У Бањалуци је данас почела тродневна обука васпитно-образовних радника за кориштење развојних бихевиоралних скала за праћење развоја дјеце у предшколским установама Републике Српске, коју организује Министарство просвјете и културе Републике Српске, уз финансијску подршку Уницефа.

Ријеч је о обуци за примјену инструмената за процјену развоја дјеце од рођења до шесте године која се реализује у оквиру пројекта "Унапређење инклузије и партнерства са породицом у васпитно-образовном процесу", саопштено је из Министарства просвјете и културе Српској.

Обуку ће проћи око 200 васпитно-образовних радника из свих предшколских установа Републике Српске, односно из свих јавних и већине приватних предшколских установа, те из школа за дјецу са сметњама у развоју из цијеле Републике Српске.
 
Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић истакла је да ће обуку реализовати стручњаци Удружења за унапређење образовања и подршке дјеци са и без потешкоћа у развоју – ЕДУС.
 
"Они ће путем теоријских предавања и практичних радионица учеснике обуке увести у основна правила кориштења предметних инструмената. Обуци ће присуствовати и представници Друштва психолога и Републичког педагошког завода који ће након обуке пратити и пружати подршку обученим васпитно-образовним радницима у даљем раду", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је Министарство у сарадњи са Уницефом већ реализовало пројекат "Унапређење раног дјечијег раста и развоја путем јачања васпитачких и родитељских компетенција" путем којег су набављени сви инструменти за процјену развоја дјетета који ће бити достављени установама које буду учествовале на овој обуци.
 
Цвијановићева је навела да је циљ ових активности био да се унаприједи инклузивна пракса оснаживањем васпитно-образовних радника који константно исказују потребу за додатним усавршавањем када је ријеч о раном откривању и интервенције код дјеце са сметњама у развоју.

"Стога вјерујемо да ће наведене активности допринијети развијању знања и вјештина васпитно-образовних радника предшколских установа на пољу раног дјечијег раста и развоја која ће бити од велике помоћи у њиховом васпитно-образовном раду са дјецом предшколског узраста", истакла је Цвијановићева.

Обука се одржава у хотелу "Јелена" у Бањалуци. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана