Почела кампања " Буди другачији, блокирај хејт": Говор мржње оставља трајне посљедице

Милош Васиљевић
Kампања " Буди другачији, блокирај хејт"
Foto: Д. Поздеровић | Kампања " Буди другачији, блокирај хејт"

БАЊАЛУКА - Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске покренуло је данас кампању " Буди другачији, блокирај хејт" у циљу заштите дјеце и младих на интернету, те смањења говора мржње и сајбер насиља, које је посљедњих година у порасту и оставља трајне посљедице на живот и здравље младих људи.

Министарство реализује ову кампању у сарадњи са омладинским организацијама и као вид наставка активности које су спроводили још 2014. и 2015. у оквиру кампање за борбу против мржње на  интернету "No hate".

Главни циљеви пројекта су заштита младих  кроз подизање  свијести о говору мржње на интернету, те сајбер насиљу и ризику који оно представља, али и мотивисању људи да уче, дјелују и боре се за људска права у онлајн и стварном свијету.

На почетку округлог стола министар породице, омладине и спорта  Српске Соња Давидовић рекла је да је фокус на младим људима, којима се мора обратити посебна пажња.

- Свјесна сам да је свака јавна функција подложна критици, али никад се не могу навићи на говор мржње. Увијек се трудим да не искачем из одређених норми. О овом проблему сам размишљала и као човјек, али и као мајка. Културу дијалога морамо вратити у јавни простор, а требамо, посебно младим, људима да пошаљемо поруку да имају свој став, али никако поруке мржње - казала је Давидовићева.

У раду округлог стола учествују представници институција Српске, представници медија,психолози, правници, инфлуенсери, представници омладинских организација и особе које су се сусреле са овим видом насиља.

Представници Министарства унутрашњих послова ( МУП) Републике Српске нагласили су да је добро да сви за једним столом причају о овом великом проблему са различитих аспеката.

- МУП Српске има специјалне јединице који се само баве овим проблемима. Улажемо ресурсе и знање, али законска регулатива није добра. Некада немамо могућност да нешто истражимо, клевета је декриминализована. Људи су често препуштени сами себи да блокирају одређени садржај. Када је у питању кривично дјело ми можемо да истражујемо. Сматрамо да је кључна брзина дјеловања - рекли су у МУП- а Српске.

Маја Станојевић из " Плавог телефона " наглашава да им се дјеца јављају због стреса, депресивности, а многи су покушали да изврше суицид.

- Најважније је да се дијете саслуша, те да подијеле са нама шта им се дешава. Физичко насеље прелази и у виртуелни свијет, а сајбер насиље је у порасту - истакла је Станојевићева.

Медији

Представници медијских кућа истакли су да ни медији нису поштеђени када је ријеч о овом проблему.

Уредник Алтернативне телевизије Давор Станковић наглашава да се запосленима у овој медијској кући неријетко прозивају  чланови породице, те да им се шаље и непримјерен садржај.

-Слиједи изборна кампања када ће бити „експлозија“ говора мржње. Налазимо се у дубоко политизованом друштву, а које је такво дуже од 30 година. Новинари су изложени свакодневно говору мржње, сви ми имамо мање или више успјешне начине да се тиме позабавимо. Сви смо  на крају крајева људи. Моје колеге па и ја лично били смо на мети критика, па и говора мржње  - рекао је Станковић и додао да је важно причати о механизмима заштите.

Главна и одговорна уредница „Гласа Српске“ Борјана Радмановић Петровић каже и да се у најстаријем дневном листу у нашој земљи води рачуна и о овом проблему.

- Дошли смо у ситуацију да људи медије сврставају на нечију страну.

Ми указујемо на проблеме, али такви текстови често прођу незапажено. Врло брзо пада у заборав и дођемо до тога да се бавимо неким другим темама - рекла је Радмановић Петровић и нагласила да је велики значај оваквих округлих столова, те да је добро да је ова кампања почела у нади да ће дати резултате.

Политика

Одборник СНСД- а у Скупштини града Бањалука Снежана Кутлешић Стевић каже да  у потпуности подржава овакве кампање.

- Оног тренутка када уђете у политику морате да смањите емоције, ако се бавите јавном функцијом. Током првих пет година политике нисам доживјела велике увреде, али у посљедњих годину јесам. Нажалост поједини људи фрустрације и проблеме испољавају на такав начин, не бирајући ни ријечи ни средства - рекла је Кутлешић Стевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана