Почела изградња одморишта на аутопуту Градишка - Бањалука

Данијела Бајић
Почела изградња одморишта на аутопуту Градишка - Бањалука

БАЊАЛУКА - Изградња одморишта “Лужани” са пратећим садржајем и бензинском станицом на аутопуту Градишка - Бањалука је почела, док ће, све су прилике, возачи на релацији Бањалука - Добој на мјесто за предах сачекати још неко вријеме, јер је раскинут уговор са компанијом “Брчко гас”, која је имала концесију за радове на локацији “Бркића вода”.

Радови у Лужанима, како су истакли у Министарству саобраћаја и веза РС, почели су у јуну и требало би да буду завршени за осам мјесеци. У питању је компанија “Суперпетрол”, са којом је уговор о додјели концесије на 30 година, подсјетили су у овом министарству, потписан 2018. године.

- Према наведеном уговору, концесионар се обавезује да ће изградити одмориште Лужани са пратећим садржајем и бензинским станицама, прибавити потребна одобрења и почети да ради закључно са 27. мајем идуће године - рекли су у министрству.

Додали су да су након уплањења локације одморишта Лужани на аутопуту Градишка - Бањалука и изградње прикључака јаке струје са пратећим трафо-станицама, расвјете, прикључака питке воде за локацију одморишта и прикључног далековода, са планираном трафо-станицом процијењене снаге 630 књ, стечени услови за изградњу одморишта.

Кад је ријеч о одморишту “Бркића вода” на аутопуту Бањалука - Добој, у ресорном министарству истичу да је у току поступак раскида уговора о концесији за изградњу, коришћење и одржавање са компанијом “Брчко гас”, јер није у одређеном року почела са предвиђеним радовима.

- Уговор о концесији за изградњу, коришћење и одржавање одморишта “Бркића вода” са пратећим садржајем и бензинском станицом на аутопуту Бањалука - Добој потписан је 23. августа 2019. године, при чему је концесионар уплатио једнократну концесиону накнаду у износу 92.700 КМ - казали су у министарству.

Додали су да концесионар није почео са обављањем концесионе дјелатности у складу са законским роком, односно до 23. августа 2022. године те је поднио молбу за продужење рока за изградњу одморишта за 36 мјесеци, за шта нису постојали законом дефинисани услови.

- По окончању овог поступка, а узимајући у обзир потребу за овим одмориштем, одлука о моделу његове изградње биће донесена у што краћем периоду - поручили су из министарства.

Власник предузећа “Брчко гас” Ђорђе Којић рекао је за “Глас Српске” да је ова компанија дигла руке од изградње одморишта “Бркића вода”.

- Купио сам резервоаре и све остало што је био потребно. Међутим, из неког разлога нису жељели да ми продуже уговор. Са конкретним радовима нисам почео, јер тада још није било ни промета, нису били повезани аутопутеви. Боље што је на крају тако испало, јер не знам шта би било да сам укопао резервоаре, а они раскинули уговор - казао је Којић.

Накнада

За коришћење концесије, која се додјељује на период од 30 година, концесионар се, према ранијим наводима, обавезао да ће плаћати концесиону накнаду. Она се састоји од једнократне накнаде за уступљено право коришћења и накнаде у износу од два одсто од укупног годишњег прихода оствареног обављањем концесионе дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана