Почела изградња нове трасе пута Фоча-Гацко

Srna
Foto: Srna

ФОЧА - На Тјентишту је данас почела изградња трасе магистралног пута Гацко-Фоча, поддионица Тјентиште-Брод на Дрини и моста преко ове ријеке, који ће омогућити бољу везу Херцеговине са остатком Републике Српске и веће искоришћавање туристичких капацитета.

Ријеч је о инвестицији у вриједности више од 36 милиона КМ средстава Владе Републике Српске и Јавног предузећа "Путеви Српске".

Почетак изградње су, у присуству предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, озваничили мнистар саобраћаја и веза Српске Недељко Чубриловић и вршилац дужности директора "Путева Републике Српске" Милан Дакић.

"Ово је инфраструктурни приоритет Републике Српске", рекао је Вишковић новинарима на Тјентишту.

Будућа саобраћајница, која ће пут Фоча-Шћепан Поље спојити са Тјентиштем, биће дуга 11 километара и омогућиће да се од Фоче до Тјентишта путује 15 до 20 минута.

На петом километру дионице градиће се и мост преко ријеке Сутјеске дужине 98 метара.

Тиме ће се скратити веза Херцеговине са остатком Републике Српске, као и црногорског и хрватског приморја са Србијом.

Пут долином ријеке Сутјеске омогућиће боље искоришћавање туристичких капацитета, како општине Фоча, јер ће повезати кањон ријеке Таре и рафтинг туризам са Националним парком "Сутјеска", тако и ширег подручја повезивањем Херцег Новог, Дубровника и Требиња са Фочом, Вишеградом и Србијом.

Нова саобраћајница од Фоче до Тјентишта, како је раније речено, умјесто преко планинског превоја Пријеђел, куда сада иде уски и кривудави пут, водиће долином ријеке Сутјеске, и то старом трасом некадашње пруге.

Нови пут спајаће се мостом преко Дрине са саобраћајницом Фоча-Шћепан Поље за коју је крајем фебруара са представницима кинеске компаније "ЦРБЦ" потписан Меморандум вриједан око 100 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана