Почела градња гостопримнице у Пребиловцима: Нови живот јачи од слика ужаса

Милош Васиљевић
Почела градња гостопримнице у Пребиловцима: Нови живот јачи од слика ужаса

ЧАПЉИНА - Прикупљањем средстава за изградњу гостопримнице и конака, уз саборност и донације вјерног народа у страдалничком селу Пребиловци, храм Христовог Васкрсења временом ће постати манастир.

Ову акцију покренула је Епархија захумско-херцеговачка и приморска, а већ након десетак дана интересовање је велико па је сигурно да ће у селу познатом по великом страдању српског живља никнути нови објекти, који ће примати вјернике из свих земаља.

Парох чапљински Игор Мастиловић нагласио је за “Глас Српске” како је значајно да се у било којем крају саграде светиње, а посебно на мјестима страдања и голготе.

- Пребиловци су мјесто васкрсења. Било би много значајно да буде изграђена гостопримница и конак и да временом ту дође братство или сестринство, монаси или монахиње и да ту заживи манастир - рекао је Мастиловић.

У најстрадалнијем селу у Другом свјетском рату у Европи сразмјерно броју становника уз помоћ вјерног народа све је лакше. Мјесто ужаса и изопачености постаје мјесто славе божије, благодатне силе.

- Поред светиње, када никне конак и гостопримница онда ће све добити потпунију слику, Пребиловци ће бити још живљи, а тада ће и живот бити све присутнији - рекао је Мастиловић.

Како каже, донације стижу од домицилног становништва па све до Шведске и људи који су поријеклом из наших крајева, а желе да донирају новац у темеље овог објекта.

- Битно нам је да се што више људи укључи и да дају свој допринос, важни су и велики прилози, али најважније нам је да су донације од срца и да смо окупљени око идеје изградње - рекао је Мастиловић.

Оваквој идеји радују се и мјештани села смјештеног на обали Неретве. Пребиловчанин и црквењак храма Христовог Васкрсења Алекса Драгићевић рекао је за “Глас Српске” да се радује овом великом пројекту, од кога ће највећу корист имати вјерни народ.

- У склопу гостопримнице биће и конак који ће примати поклонике, који све више долазе на поклоњење у Пребиловце. Имамо угрубо озидан дио гостопримнице до плоче. Епархија је покренула акцију, а одзив је добар - рекао је Драгићевић.

Према његовим ријечима, на овај начин све више људи доћи ће у мјесто које је упамћено по усташким злодјелима из Другог свјетског рата.

- Пребиловци су српско православно село, а тренутно ту живи 45 становника. Изградња овог храма 2015. године доказ је васкрсења. Село  оживи посебно у августу, а имамо и доста екскурзија па се тако млади упознају са нашом историјом. Пребиловци су посебно мјесто - рекао је Драгићевић.

Село у коме и камен има ожиљке доживљава препород, а изградња конака значиће само једно, да ће овдје бити живота и у будућности, без обзира на све недаће.

Солидарност

Алекса Драгићевић још једном је позвао вјерни народ да донацијама заједно учини једно добро дјело те додао како никада не смијемо заборавити да је на овом мјесту 6. августа 1941. године убијено 630 мјештана махом дјеце и жена, који су бачени у Шурманачку јаму код Међугорја.

- Ово је прилика и да покажемо хуманост и солидарност, те да сви учествујемо и да изградимо конак и гостопримницу. Немамо рок до када ћемо завршити посао, када буде скупљена одређена свота новца, наставићемо са градњом - рекао је Драгићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана