По живин топломјер долазе у БиХ

ГС
По живин топломјер долазе у БиХ

ЗАГРЕБ - У Хрватској се већ дуго не може купити живин топломјер па га тамошњи грађани који путују преко границе често купују у БиХ или Србији, пишу загребачки медији.

"Топломјери који се производе данас прецизни су, сигурни, модерни, чак и не изгледају лоше, ако је то некоме важно.Вјеројатно не постоји смислено објашњење за чињеницу да је живин топломјер и даље толико популаран и да неки људи вјерују само њему", пише Н1.

Кратком претрагом на Гооглеу дошли су до закључка да је живин топломјер (био) толико омиљен и из разлога што даје прецизне резултате при мјерењу високих температура.

"Ипак, није све ружичасто па тако топломјери за живом имају и мане: нису прецизни код мјерења ниских температура, опасни су ако се топломјер разбије и жива исцури из њих, а и треба им доста времена да дају резултат мјерења", пише Н1 телевизија.

Једна од ствари због којих се пробудила носталгија за овим (потенцијално опасним) алатом је вјероватно и чињеница да се у хрватским апоткама више не може купити.

Како још увијек има оних који не вјерују у то, ситуацију су новинари Н1 провјерили у три апотека у западном дијелу главног града.

У све три добили су исти одговор: "Не продајемо то већ годинама."

Европским законодавством је у Ебропској унији од 1. јула 2009. године забрањено стављање у промет живиних термометара и тлакомјера за кућну употребу.

С обзиром на то да се Уредбе ЕУ којима је уведена ова одлука примјењују директно, предметна је забрана ступила на снагу у Хрватској даном приступања ЕУ.

"Наведена забрана се односила на све нове медицинске производе, али и на оне који су се у том тренутку налазили у дистрибуцијском ланцу (велепродајама, апотекама и специјализираним продаваоницама). Забрана се није односила на производе који су већ у употреби", појашњавају из ХАЛМЕД-а.

Додају и како "предметним законодавством производи са живом нису проглашени штетним нити опасним за здравље корисника него је намјера смањити присутност живе у околишу".

Тада је, према подацима ХАЛМЕД-а, проведено и повлачење свих медицинских производа који садрже живу из промета, уз захтјев да се ставе у карантин и збрину у складу важећим законским прописима, појашњавају из ХАЛМЕД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана