По плату и пензију у банку на точковима

Маријана Миљић Бјеловук
По плату и пензију у банку на точковима

БАЊАЛУКА - Становници малих локалних заједница у Републици Српској у којима нема банке, као што су Дринић, Берковићи, Источни Дрвар те Калиновик, ускоро би могли да плаћају рачуне, али и да новац са рачуна подижу из возила, односно мобилне експозитуре.

То би требало да им буде омогућено измјенама Закона о мјерама безбједности у пословању готовим новцем и другим вриједностима који ће се наћи пред посланицима републичког парламента 22. маја.

Основне измјене поменутог закона односе се на то да као уплатно-исплатно мјесто буду уведене мобилне експозитуре - мјеста на којим би било омогућено странкама да обављају послове с новцем из возила.

У разлозима за измјене закона, чији је предлагач предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, наведено је да је потребно омогућити свим грађанима Републике Српске коришћење банкарских услуга.

- Тренутно поједине општине као што су Дринић, Берковићи, Источни Дрвар те Калиновик немају нити једну банку. Увођењем мобилне експозитуре биће омогућено грађанима који живе на овим подручјима да остварују своја права као што је, на примјер, посједовање основног рачуна посредством којег примају плату и пензију  - наведено је у разлозима за доношење поменутог закона. Наглашава се да је Агенција за банкарство РС већ подзаконским актима регулисала овакав вид обављања банкарске дјелатности са истим циљем, односно омогућавање коришћења банкарских услуга грађанима који живе у подручјима у којима не послује ниједна банка.

Грађани Дринића остали су без банке у новембру 2022. године и од тада се на разне начине довијају како би дошли до услуга које им банке нуде.

- Сва срећа па имамо “Пошту” у којој грађани могу платити рачуне, али и добити пензију. С друге стране, грађани, када им вријеме дозвољава или обавезе, одлазе у најближе локалне заједнице које имају банку да би подигли плату и користили друге услуге које банке нуде - казао је “Гласу” начелник Дринића Драго Ковачевић и додао да би увођење мобилне експозитуре растеретило, прије свега, гужве у “Пошти”.

Подсјећа и да су на разне начине настојали задржати банку у тој општини.

- Нудили смо све могуће повољности да их задржимо, али они нису нашли свој интерес - закључио је Ковачевић.

И начелник Берковића Ненад Абрамовић тренутно једини спас види у пословници “Пошта” у овој локалној заједници јер путем ње пензионери примају чекове,  а грађани плаћају рачуне.

- Ако требају у банку да подигну плату или да обаве неке друге послове, онда иду до општине Столац у ФБиХ која је удаљена 20 километара. Након тога нам је најближа Билећа која има банку, а удаљена је неких 40 километара  - казао је “Гласу” Абрамовић.

Источни Дрвар никада није имао банку, а проблем се појавио,  наводе у овој локалној заједници, када је и у Рибнику угашена пословница.

- Срећа нам је што имамо “Пошту” па ту грађани могу платити рачуне. Најближа банка нам је тренутно у Мркоњић Граду, па затим у Бањалуци. Грађани и привредници се на разне начине довијају, чак и дају пуномоћи другим лицима како би за њих обавили неке послове у банкама  - казала је “Гласу” начелница Источног Дрвара Милка Иванковић и додала да би мобилна експозитура омогућила мјештанима да коначно добију банку, па макар и ону на точковима.

Трајно рјешење

Ненад Абрамовић наводи да би најбоље било да Српска има своју банку и да у свакој локалној заједници постоји и пословница.

- До тада видимо спас у најављеној мобилној експозитури, али то није трајно рјешење овог проблема - закључио је Абрамовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана