По лијек за срце у Београд или Загреб

Драгана Орловић
По лијек за срце у Београд или Загреб

Бањалука - Многим срчаним болесницима након хитних операција, љекари прописују лијек "брилик", којег већ готово три године нема у апотекама у цијелој РС и БиХ, па су ови пацијенти приморани да иду у Београд или Загреб да би га набавили.

Ријеч је о филм таблетама од 90 милиграма, а да би дошли до тог лијека, који је кључни у терапији, довијају се на разне начине. С обзиром на то да се овај "брилик" може набавити и без рецепта, болесници најчешће задужују родбину да им га набаве преко границе.

У Београду једна кутија овог лијека кошта 80 марака, док је у Загребу његова цијена 144 марке. Док је био у продаји у апотекама у Републици Српској, "брилик" је, како су нам потврдили фармацеути, коштао 213 марака.

- Послала ми је јуче сестра кутију "брилика". По шоферу аутобуса. Сад сам миран 26 дана, а касније ћу некога послати до Београда или Загреба да ми поново донесе - прича један од пацијената који није желио да му наводимо име, а којем су недавно уграђена два стента послије инфаркта.

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да лијек "брилик" 90 мг - тикагрелор није регистрован у БиХ.

- Регистрација свих лијекова је у надлежности Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ - поручили су из Фонда.

У овој Агенцији су потврдили да је овом лијеку, произвођача "Астра Зенеца УК Лимитед", предметна дозвола укинута још у јуну 2014. године. И то, како истичу, на захтјев самог произвођача и због његове маркетиншке одлуке. Није, додају, постојала никаква неусклађеност у вези са питањем квалитета, безбједности и ефикасности.

- С обзиром на то да не постоји паралела регистрована у БиХ, могућ је интервентни увоз за потребе појединачног пацијента који одобравају ентитетска министарства здравља, те на тај начин лијек може бити доступан пацијенту - истакли су у овој агенцији.

Рефундација

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да трошкове за лијек "брилик" није могуће рефундирати, с обзиром на то да није регистрован за промет у БиХ.

Осигураници, како истичу у Фонду, имају право на рефундацију трошкова медикамената у случају када се он не налази на болничкој листи лијекова, а препоручен је од стране комисије за лијекове болнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана