Пливање за Часни крст први пут биће организовано у Козарској Дубици

Срна
Foto: Илустрација

КОЗАРСКА ДУБИЦА - На Богојављење, 19. јануара, у Козарској Дубици ће први пут бити организовано пливање за Часни крст, а организатор је Српско просвјетно и културно друштво (СПКД) "Просвјета" Козарска Дубица.

Уз благослов и помоћ Српске православне цркве, свештенство дубичких парохија служиће Свету литургију и са вјерним народом кренути у литији од храма Светих апостола Петра и Павла до сплава "Свети Никола" на градском кеју.

"Након доласка литије услиједиће чин великог освештања воде и свечано пливање до Часног крста", саопштили су органзатори.

Света литургија почеће у 9.00 часова, а полазак литије је планиран за 10.30, док ће у 11.00 часова почети пливање за Часни крст.

"Увијек кроз историју Српске православне цркве, када су се неприлике дешавале, организовала се литија кроз град или села. На тај начин кроз молитву сузбијала се непогода која је сналазила наш народ", рекао је предсједник "Просвјете" у Козарској Дубици Зоран Синкић.

Он је најавио да ће побједник бити награђен дукатом и иконом, а да ће и остали учесници добити пригодне награде.

Удружење "Срби за Србе" биће укључено у организацију овог догађаја.

Учесници пливања за Часни крст могу се пријавити до 17. јануара на телефон 065 488-053 Зоран Синкић или на мејл - инфо@милмакс.цом.

Уз пријаву је потребна и потврда о здравственом прегледу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана