Плин у Федерацији Босне и Херцеговине појефтинио за 9,6 одсто

ГС
Плин у Федерацији Босне и Херцеговине појефтинио за 9,6 одсто

Влада Федерације Босне и Херцеговине на данашњој сједници је усвојила захтјев Енергоинвеста за одобрење продајне цијене природног гаса за први квартал 2023. године.

Данашњом одлуком Владе ФБиХ цијена природног гаса за први квартал 2023. године умањује се за износ од 9,6 одсто у односу на цијену из предходног квартала тј. четврти квартал 2022. године.

Нове цијене ће се примјењивати ретроактивно од 1. јануара 2023 године.

Раније су из Енергоинвеста свој захтјев Влади ФБиХ образложили да су продајну цијену гаса од стране Газпром Ехпорта добили званично и да је она сагласно обрачуну по гасној формули умањена за износ од 4,98 посто у односу на цијену из претходног квартала.

Уз то, дошло је и до значајне промјене још друга два параметра која учествују у формирању цијене. Енергоинвест је навео како је на снижење цијене гаса утицало неколико фактора, као што је пад цијена нафте на свјетском тржишту, смањење потрошње гаса у Европи и релативно блага зима.

"А то је да су два оператора транспортног система у РС, Гаспромет Пале и Сарајево Гас Источно Сарајево повећали цијену трошкова транспорта гаса за више од 50 посто за наредни период, а такође је дошло до умањења вриједности долара у односу на конвертибилну марку, поредећи четврти квартал 2022. у односу на јануар 2023. године", додасли су из Енергоинвеста.

Влада ФБиХ је на сједници из октобра прошле године дала сагласност на велепродајну цијену природног гаса, која је износи 1.095 КМ по метру кубном без ПДВ-а.

Тада је наведено да повећање цијене гаса није могуће покрити из постојеће тарифе и хитно је потребна корекција цијене у складу са актуеним дешавањима на свјетском тржишту, а с циљем обезбјеђења континуиране испоруке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана