Плес се враћа на сцену

Јована Ивановић
Плес се враћа на сцену

БАЊАЛУКА - Плесни клубови широм Републике Српске припремају се за такмичења и друге манифестације, због чега се плесни свијет, како га називају инструктори ове вјештине, враћа на сцену.

Плесни клуб “Денс – степ” из Градишке, који је прошле године учествовао на највећем дјечијем такмичењу “Ритам Европе” наставља да биљежи позитивне резултате. Тренер у том клубу Вера Калајџић каже да је интересовање за учешће у плесним групама порасло након што се ситуација у вези са вирусом корона смирила.

- Дјеца су једва чекала да се након паузе изазване епидемијом врате у наш клуб. Можемо се похвалити да тренутно имамо 50 плесача у нашем тиму, с тим да их је у групи за хип-хоп највише - рекла је Калајџићева.

И у салама “Прве Балетске школе у Бањалуци” влада радна атмосфера, будући да се ближи Међународни дан плеса, али и завршетак школске године.

- Радимо на новим кореографијама које ћемо представити публици, а припремамо се и за Међународни дан плеса, који се обиљежава 26. априла - рекла је директорица ове школе Александра Срдић. Она истиче да свака од њихове четири класе броји од десет до 15 полазница.

- Балерине су препознале посебност у томе што раде, због чега ентузијазма на нашим тренинзима не мањка - рекла је Срдићева.

Тренер у бањалучком плесном клубу “Блок” Јелена Стојаковић каже да и они најмлађи полазници препознају значај бављења овом врстом спорта.

- Поред модерног балета полазнике занимају и латиноамерички и стандардни плесови те хип-хоп - навела је Стојаковићева.

И у плесном клубу “Марис” из Требиња поручују да се плесни свијет враћа у нормалу.

- Интересовање је велико, посебно ако се узме у обзир што ће се на Летним олимпијским играма у Паризу 2024. године плес рачунати као олимпијска дисциплина - рекао је тренер у овом клубу Славиша Средановић.

Ипак, с друге стране поједини плесни клубови ставили су кључеве у браву, јер нису имали довољно кандидата.

- Сјећам се периода када смо у једној основној школи имали стотину дјеце заинтересоване за плес. На посљедњим конкурсу толико их се пријавило из свих основних школа у граду на Врбасу - рекао је плесач из клуба “Латино денс” Владимир Дивјак.

Сличан сценарио десио се и у србачком спортско-плесном клубу “Ритам”, који од прошле године не уписује нове чланове. Плесач Свето Савановић каже да је ранијих година сала била пуна дјеце, али и ентузијазма.

- Прије десет година, када је плес био веома популаран у свијету, имали смо салу пуну дјеце. Поносан сам на то јер се кроз плес стичу здраве навике - рекао је Савановић.

Навијачице

Градишки клуб “Денс-степ” формирао је и нову секцију, односно навијачице по узору на чирлидерсице популарне широм свијета.

- Тинејџерке од 13 и 14 година имају могућност да се пријаве у групу навијачице. Одазив је велики, јер имају прилику да наступају у спортским догађајима - додала је Вера Калајџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана