Плате повећаване и прошле и ове године

Срна
Плате повећаване и прошле и ове године

БАЊАЛУКА - Новим сетом закона о платама који су ступили на снагу од 1. јануара повећани су платни коефицијенати запосленим којима је нето плата испод просјечне у Републици Српској, и то у органима управе, јавним установама у области здравства, јавним службама, основним и средњим школама и ђачким домовима, МУП-у, институцијама правосуђа, те у областима културе, високог образовања и студентског стандарда.

Током 2023. године дошло је и до повећања пензија за 13,5 одсто, борачких и социјалних давања за 13,5 одсто, а за мјере демографске политике издвојено је 70 милиона КМ за породице са четворо и више дјеце, у оквиру којих су обезбијеђени 750 КМ и доприноси мјесечно за 4.300 породица, потврђено у Влади Републике Српске.

Када је ријеч о помоћи привредним субјектима током ове године, у оквиру субвенција најзначајнија издвајања су планирана на име подстицаја за повећања плата радницима у износу од 15,6 милиона КМ, а у оквиру грантова планирана је подршка развоју привреде и побољшања ефикасности пословања и увођења нових технологија у износу од 14,6 милиона КМ.

Субвенције за подстицај развоја пољопривреде и села повећана је са 75 милиона КМ на 180 милиона КМ.

Када је ријеч о прошлој години, измјенама сета закона о платама повећане су бруто плате запослених у јавним установама у области здравства, у основним и средњим школама и ђачким домовима, у МУП-у Српске, у инситуцијама правосуђа, те у областима културе, високог образовања и студентског стандарда.

Сетом закона о платама који су ступили на снагу од 1. јануара 2022. године платни коефицијенти за запослене који имају нето плату до 1.000 КМ увећани су за пет одсто, а платни коефицијенти за запослене који имају нето плату већу од 1.000 КМ увећавани су за три одсто.

На овај начин су повећане плате запосленима у органима управе Републике Српске, јавним установама у области здравства, јавним службама Српске, основним и средњим школама и ђачким домовима, МУП-у, институцијама правосуђа, судијама и јавним тужиоцима, те у областима културе, високог образовања и студентског стандарда.

Од 1. маја 2022. године на снагу је ступила одлука којом је цијена рада повећана са 100 КМ на 110 КМ, што је утицало на повећање бруто плата.

Новим сетом закона о платама који су ступили на снагу од 1. августа 2022. године повећани су платни коефицијенти у одређеном проценту са циљем да сви запослени остваре увећање нето плате од 100 КМ у органима управе Републике Српске, јавним установама у области здравства, јавним службама Републике Српске, основним и средњим школама и ђачким домовима, МУП-у, инситуцијама правосуђа, у области културе и у области високог образовања и студентског стандарда.

Када је ријеч о једнократним помоћима одређеним категоријама становништва ради ублажавања посљедица инфлације, пензионерима Српске је лани исплаћено у двије транше по 100 КМ појединачно, што укупно износи око 36,1 милион КМ.

За борачке категорије лани је исплаћено у двије транше по 100 КМ појединачно, укупно око 43,1 милион КМ, младима у Републици Српској у двије транше по 100 КМ што укупно износи око 25,9 милиона КМ, дјеци погинулих бораца транша од по 1.000 КМ у укупном износу од 3,8 милиона КМ, те социјално-угроженим лицима транша од по 100 КМ - у укупном износу око 1,7 милиона КМ.

Родитељима са четворо и више дјеце у периоду септембар-децембар 2022. године исплаћено је укупно око 11,4 милиона КМ.

Када је ријеч о помоћи привредним субјектима, субвенције дате привредним субјектима који су остварили право на име подстицаја за повећање плата радника путем Министарства привреде и предузетништва укупно су износиле око 23,9 милиона КМ.

У оквиру текућег гранта, подршка развоју привреде и побољшања ефикасности пословања и увођења нових технологија посредством Министарства привреде и предузетништва укупно је износила око 12,8 милиона КМ, истакли су из Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана