Плата од 2.000 евра мотив радницима да спакују кофере

Анита Јанковић Речевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - За грађане БиХ Словенија и Хрватска су најпожељније дестинације за рад на Балкану, а кључни мотиватори који домаћу радну снагу вуку да потражи посао у некој од земаља региона су боље плате, али и животни и радни услови.

Показало је то најновије истраживање портала “МојПосао.ба” чији је циљ био разумијевање мотивације и преференције радника из БиХ како би се идентификовали кључни фактори који их подстичу на тражење посла у сусједним земљама. 

Анкета, у којој је учествовало 2.432 испитаника из БиХ, открила је да су главни разлози за тражење посла ван граница наше земље, али унутар региона, професионални развој, бољи радни услови и социјална сигурност. 

- Наши радници траже конкурентне плате, сигурност посла и могућност професионалног усавршавања од потенцијалних послодаваца у земљама региона. Највећи број испитаника очекује минималну плату у распону од 2.000 до 3.000 евра и већина је спремна да трајно ради у земљама региона. Међу анкетираним многи нису сигурни да ли би се икада вратили у БиХ - наведено је у саопштењу портала “MojPosao.ba”. 

Радници из БиХ највише су заинтересовани за рад у секторима угоститељства, ИТ-а, грађевинарства, медицине те транспорта и логистике, управо у оним занимањима која су у земљама региона, али и на тржишту рада БиХ, најтраженија и од којих је већина и ове године дефицитарна. 

- Остаје да се види како ће се ови трендови развијати у будућности, али је сигурно да радници из БиХ и даље активно траже прилике које ће им омогућити бољи животни и професионални стандард - стоји у саопштењу. 

БиХ се већ дуже вријеме, због масовног одлива радника у западне земље, суочава се хроничним недостатком стручног кадра и то у свим браншама. Од угоститељства, грађевинарства, трговине, металске па до прехрамбене индустрије. 

Ни раст плата до којег је посљедњих годину, двије дошло у Српској и БиХ није нагнао раднике да одустану од потраге за бољим пословним приликама у региону и иностранству. 

Предсједник Уније послодаваца РС Зоран Шкребић каже за “Глас” да овакви показатељи буде оправдан страх послодаваца, али и свих других заинтересованих страна, јер би се комплетно друштво могло суочити са великим недостатком радне снаге у скоријој будућности. 

- Одлив радне снаге је дубок проблем, изражен код нас, у земљама региона, цијелој Европи. Радно способно становништво се у посљедњих пет година нагло покренуло, сви желе лашке, а боље плаћене послове. Србија има издатих 75.000 радних дозвола за странце, а у Хрватској се тај број попео на 150.000 дозвола. Ми морамо радити на промјени структуре комплетне привреде Српске на начин да сви послови буду много продуктивнији и рентабилнији, што ће дати основу за повећање плата. Надамо се да ћемо тада доћи у ситуацију да нам се радници враћају - казао је Шкребић. 

Он је додао да су приједлоге који иду у том смјеру већ упутили Влади РС. 

- У овом тренутку нажалост сви показатељи у привреди су негативни. Имамо пад извоза, повећања увоза, пад броја запослених, пад привредне активности. Поклопило се много негативних елемената које неће бити ни лако, ни брзо ријешити. Требаће времена за све то - рекао је Шкребић.

ПРОФИЛ ИСПИТАНИКА

У саопштењу портала “MojPosao.ba” наведено је да је највећи број грађана који су учествовали у анкетном испитивању у животном добу од 26 до 35 година и који су чинили 39 одсто те испитаници од 36 до 45 година.

- Половину испитаника чине високообразовани, док према радном статусу 74 одсто њих је запослено - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана