Планета се наставља загријавати

Танјуг
Планета се наставља загријавати

БРИСЕЛ - Низ од 13 узастопних мјесеци са новим просјечним топлотним рекордом завршио се у јулу када се природни климатски образац Ел Нињо умирио, објавила је европска климатска агенција Коперникус.

Иако просјечна температура овог јула није надмашила јул прошле године, научници упозоравају да крај рекордног низа не мијења ништа у вези са пријетњом коју представља климатска криза, преноси Гардијан.

- Суштина се није промијенила. Наша планета наставља да се загријава, рекла је замјеница директора Коперника Саманта Берџес.

Просјечна температура у јулу ове године износила је 16,91 степени Целзијуса, што је 0,68 степени изнад 30-годишњег просјека за тај мјесец, према подацима Коперника.

То је други најтоплији јул и други најтоплији мјесец забиљежен у евиденцији агенције, након јула 2023. године.
Током јула, свијет је био топлији за 1,48 степени од преиндустријског времена, показују мјерења агенције.

То је близу границе загријавања на коју су се скоро све свјетске земље сложиле у Париском климатском споразуму из 2015, односно 1,5 степени Целзијуса.

- Главна покретачка снага иза ове рекордне температуре је и дугорочни тренд загријавања који је директно повезан са нагомилавањем гасова стаклене баште у атмосфери', рекао је климатски научник Џулијен Николас.

Екстремне врућине су у јулу погодиле јужну Европу, укључујући Балкан, дијелове Африке и Азије, али и источни Антарктик, наводи Коперник.

Климатолог и директор Годард института за свемирске студије упозорио је да ће ситуација наставити да се погоршава услед људског фактора.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана