Пјесма, игра и народна ношња: Требиње једини град у БиХ који слави кинеску Нову годину

Срна
Пјесма, игра и народна ношња: Требиње једини град у БиХ који слави кинеску Нову годину

ТРЕБИЊЕ - Кинеска Нова година обиљежена је вечерас у Требињу, гдје су студенти из Кине, који у овом граду похађају интернационалну школу, представили се традиционалном игром, пјесмом и народном ношњом.

Кинеска студенткиња Луси Лијо рекла је да су вечерас припремили кинески традиционални плес, музику, пјесму и кинеску народну ношњу.

Она је истакла да је ова година кинеског дрвеног змаја што симболизује виталност, раст и успјех, тако да у овој години очекују много лијепих ствари.

Говорећи о интернационалној школи коју похађају у Требињу, она је рекла да се настава организује на енглеском језику, а да су предавачи из Америке или Енглеске.

Начелник градског Одјељења за културу Слађана Скочајић рекла је новинарима да је ово други пут да се кинеска Нова година обиљежава у Требињу, граду који је отворен за све људе са добрим намјерама, што Кинези и јесу.

Она је навела да су у програму у Културном центру учествовали студенти из Кине који у Требињу похађају школу енглеског језика, која је од значаја јер њен сертификат вриједу у Европи.

"То нам је посебно важно, да се прича о Републици Српској и Србима пренесе на најбољи начин. Кинези су у Српску дошли са великом задршком, а дошли смо до тога да се у Кини мијења ситуација, тамо се чуло за Требиње", рекла је Скочајићева, истичући да је Требиње једини град у БиХ који обиљежава кинеску Нову годину

Програм који су за вечерас припремили студенти су самостално осмислили. "Ми смо припремили мало изненађење да покажемо наше националне вриједности и да размијенимо љепоте два народа, традиције и модерног амбијента", рекла је Скочајићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана