Пита кромпируша за Гиниса на "Питијади" у Новим Козарцима

Rtv
Foto: Rtv

КИКИНДА - У Новим Козарцима код Кикинде одржана је традиционална 12. ''Питијада'', на којој је ове године учествовало преко 60 домаћица које су представиле стари начин прављења пите од кромпира. Поред тога, чланице Удружења жена из Нових Козараца направиле су питу кромпирушу за Гиниса дугу 30 и по метара.

Нови Козарци код Кикинде, село насељено претежно колонистима из Босне, мирисали су протеклог викенда на питу од кромпира и то ону праву, како су се некада правиле. Разлог томе је одржана "Питијада", манифестација која је 12. пут у селу окупила преко 60 домаћица из разних крајева земље које су представиле свој начин прављења такозване кромпируше.


"Домаћице пореклом из Босанске Крајине праве одличне пите јер је то у оквиру њихове традиције, буквално их праве за све прилике. Сви се радују пити када дођу у наше крајеве јер је то нешто посебно’’ - прича Винка Грмаш, учесница на Питијади.

У оквиру манифестације, направљена је пита за Гиниса, дуга 30,5 метара у чију је производњу, поред љубави и искуства, утрошено 20 килограма брашна и кромпира, осам литара уља, четири килограма лука, бибера и соли.

"Имали смо заиста велики број учесника, који су се потрудили да и ове године наше село мирише на кромпирушу. То је лепа традиција коју негујемо. Направили смо и питу за Гиниса од 30,5 метара коју је заједнички направило наших 15 домаћица'' - истиче Боја Ољача, предсједница Удружења жена "Нови Козарци".

Жене, као стуб сваке породице и домаћинства, са осмехом на лицу и са великом љубављу правиле су пите у којима је, како и саме кажу, има укуса завичаја, одакле потичу многе од њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана