Пиротехника највећа опасност у доба славља: Дјечаку ракета откинула прсте

Јана Кезић
Пиротехника највећа опасност у доба славља: Дјечаку ракета откинула прсте

БАЊАЛУКА, ДОБОЈ - Да су ватромети и петарде, који су постали незаобилазан дио славља, веома опасна забава која усљед нестручног руковања може довести до трајних посљедица, свједочи случај из Добоја, гдје је тринаестогодишњак током испаљивања ракете остао без два прста.

Повријеђени дјечак је, како сазнајемо, у новогодишњој ноћи испаљивао пиротехничка средства испред породичне куће.

- Дјечак је заједно са оцем испаљивао ракете, да би у једном моменту ракете које је држао у рукама експлодирале - испричао је извор “Гласа Српске”.

Поводом овог случаја огласили су се и из Полицијске управе Добој, гдје су не износећи детаље потврдили да је повријеђени малољетник из Добоја након инцидента и повреде у предјелу лијеве шаке превезен у Општу болницу “Свети апостол Лука” у овом граду.

- Утврђено је да је малољетник заједно са чланом породице испаљивао пиротехничка средства, тзв. ракете, да би у једном моменту ракете експлодирале у руци усљед чега су малољетнику ампутирани четврти и пети прст, док је на трећем прсту наступила фрактура - потврдили су у ПУ Добој додајући да је о свему обавијештен и дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој.

У Општој болници “Свети апостол Лука” потврдили су да је дјечак, након што је збринут, пуштен на кућно лијечење.

Посла због пиротехнике имали су и медицинари у Дому здравља у Бањалуци, када се првог дана ове године у Службу хитне медицинске помоћи јавила једна особа са повредом десне шаке.

- Особа старости око 30 година задобила је повреде десне шаке усљед употребе пиротехничких средстава. Лице је након повреде директно отишло у УКЦ Републике Српске, гдје је збринуто, а у Службу хитне медицинске помоћи се јавило послије ради антитетанусне заштите - казали су у бањалучком Дому здравља.

Да је пиротехника, иако веома опасна, неизоставан детаљ на слављима, свједоче подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је за 11 мјесеци прошле године увезено више од 200.000 килограма разних пиротехничких производа вриједних 1,3 милиона марака.

- У истом периоду 2020. године увезено је око 375.000 килограма пиротехничких средстава у вриједности већој од два милиона марака - истакли су за “Глас Српске” у УИО.

Власник фирме “Пиротехника Дио Цоммерце” Остоја Дивљак казао је да се пиротехничка средстава дијеле у четири разреда.

- Први и други разред могу да купују малољетни, али и одрасли, док су трећи и четврти разред пиротехничка средства која се користе за мале, средње и велике ватромете и они нису намијењени за трговински промет. Њих могу да користе само фирме које имају лиценцу и лица која су оспособљења за извођење ватромета - казао је Дивљак.

Због петарди и остале пиротехнике у вријеме празника глава боли љекаре и ветеринаре који поручују да нешто о том питању хитно мора бити ријешено. Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран каже да сваке године неко страда због неадекватне употребе пиротехничких средстава.

- Људи губе прсте, руке, па чак и очи. Сматрам да то уопште није безазлена игра и апелујем на људе да смање коришћење пиротехнике јер то може донијети зло ономе ко је користи, а и околини - рекао је Шаран. Додао је да је дјеци тај вид забаве најинтересантнији, те да су управо она и најчешће жртве.

Ветеринар Милан Савановић казао је да петарде код животиња изазивају узнемиреност и огроман страх.

- Догодио се и случај кад је пас због петарди провалио комплетан бокс са кућицом и ишчупао чак и арматуру. Пси знају након тога и по годину дана да се опорављају. Сматрам да би законом требало забранити петарде, јер заиста стварају огромне проблеме - казао је Савановић.

Казне

Како би грађане упозорили на опасност и посљедице које настају усљед нестручне употребе пиротехничких средстава, као и незаконитом употребом ватреног оружја, Министарство унутрашњих послова РС спроводи кампању “Петарде нису играчке” која ће трајати до 15. јануара. Употреба пиротехничких средстава на мјестима која за то нису предвиђена кажњива је Законом о јавном реду и миру, а предвиђене казне за физичка лица крећу се од 300 до 900 КМ, а за правна од 2.000 до 6.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана