Петровић: Показати посебну пажњу безбједности дјеце

Srna
Петровић: Показати посебну пажњу безбједности дјеце

БАЊАЛУКА- Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске организоваће и ове године кампању за унапређење безбједности ученика у саобраћају, рекао је Срни директор Агенције Младен Петровић и апеловао да возачи почетком школске године покажу посебну пажњу и стрпљење.

Петровић је навео да ће Агенција, заједно са Ауто-мото савезом, Министарством саобраћаја и веза, те Министарством унутрашњих послова, на почетку школске године започети превентивну кампању у Бањалуци у Основној школи "Иво Андрић".

"Заједно ћемо почети кампању 1. септембра, а током мјесеца наставићемо активности и у другим локалним заједницама, у другим школама, гдје ћемо спроводити кампање за васпитавање дјеце у погледу безбједности саобраћаја", рекао је Петровић.

Он је додао да Агенција током године спроводи велики број кампања којима дјецу уче како да се безбједно понашају у саобраћају.

"То је начин гдје можемо превентивно и едукативно да дјелујемо да би у наредним годинама смањили репресију, а повећали свијест наших суграђана, поготово дјеце", навео је Петровић.

Он је апеловао да возачи са почетком школске године, када је повећана мобилност дјеце, обрате посебну пажњу на најмлађе учеснике у саобраћају.

"Да имају стрпљења и обзира према тим данима када велики број дјечице са узбуђењем и одређеном дозом адреналина креће у школу", рекао је Петровић.

Говорећи о безбједности најмлађих учесника у саобраћају, директор Агенција за безбједност саобраћаја подсјетио је на обавезу кориштења дјечијих сједишта или "бустера" у аутомобилима.

"Статистике нам показују да дјечије сједиште смањује и до 50 одсто евентуални смртни исход или тешку повреду код дјеце, а код беба и до 75 одсто", истакао је Петровић.

Он је прецизирао да дјечије ауто-сједиште или "бустер" сједиште за старију дјецу обавезно користити за дјецу до 12 година. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана