Петровић: Домови здравља, болнице и вјерски објекти да изграде соларне електране

Srna
Foto: Trebinjelive

ТРЕБИЊЕ- Предузеће "Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/ понудиће у оквиру трећег енергетског пакета у пројекту енергетске независности да домови здравља, болнице и вјерски објекти по повољним условима изграде соларна постројења на површинама које ће ови субјекти да одреде, изјавио је генерални директор ЕРС-а Лука Петровић.

Петровић је навео да су то субјекти којима електрична енергија представља знатан утрошак у пословању.

"Тај пакет ће бити инициран на начин да ће ЕРС доћи до њих, понудићемо им они ће схватити да ће имати енергетску независност у наредних 25 година, неће плаћати електричну енергију, онда би само требало да плате ту електрану у наредних 10 година по цијени повољнијој него што им је данашњи рачун за електричну енергију", рекао је Петровић.

Он је истакао да је циљ да се прво реализује пројекат уградње соларних електрана за домаћинства.

"Овај програм ће бити активан од краја октобра када ће и за привреду бити активан", рекао је Петровић за Херцег телевизију.

Он је додао да је од сљедеће године предвиђено да се свим локалним заједницима понуди аранжман о заједничкој изградњи соларних електрана на њиховим локалитетима гдје се могу прикључити на дистрибутивну, а не преносну мрежу и да имају своје додатне приходе.

"Сунце је извор који ће нам омогућити енергетску независност, ми смо то видјели прије три године, важно је да искористимо ресурс сунца због чега истичемо да је соларна електрана Требиње једна од највећих на Балкану. Мора се размишљати о производњи нових киловат-часова, а најбрже ћемо их из сунца направити", рекао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана