Петрињском пароху и организацији "Солидарна“ награда "Диана Будисављевић"

Срна
Петрињском пароху и организацији "Солидарна“ награда "Диана Будисављевић"

ЗАГРЕБ - Петрињски парох Саша Умићевић и Организација за људска права и солидарност "Солидарна" и добитници су награде за хуманост и праведност "Диана Обексер Будисављевић", која је посвећена принципима солидарности и хуманитарности, саопштено је из Српског народног вијећа у Хрватској.

-У временима у којима више силе попут потреса и пандемије узимају наше животе у своје руке - задњу ријеч ипак има човјек – онај који је стрпљив, онај који се бори, који помаже другима... често и на уштрб властите сигурности. Таквог човјека, такве људе данас прослављамо како у раду Организације за људска права и солидарност – „Солидарна“, тако и у лику и дјелу петрињског пароха оца Саше Умићевића - наведено је у саопштењу.

Награду "Светозар Прибичевић" за унапређење хрватско-српских односа добио је специјални изасланик предсједника Србије Веран Матић.

Из СНВ-а су истакли да Матић својим дугогодишњим дјеловањем на подручју питања несталих, комеморација и меморијала жртвама рата 1991-1995. даје најбољи могући примјер одлучности и посвећености овом најтежем терету.

-Свако мјесто злочина доласком човјека постаје мјесто сјећања и наде. За оне за које мјеста укопа још не постоје, свака ријеч о њиховим судбинама постаје корак ближе миру њиховим ближњима. Матић стрпљиво и одговорно томе даје несебичан и континуиран допринос у нади да тиме умањује терет који остављамо генерацијама које долазе - истакнуто је у саопштењу.

Награду доктор Гојко Николиш за антифашизам СНВ је додијелио Перушићанима Јоси Обућини и Влади Орешковићу, који су са још неколико суграђана супротставили ревизионистичком поступку тзв. премјештања једног од ријетких антифашистичких споменика који није уништен у ратним збивањима деведесетих.

Споменик је посвећен партизанским борцима овог краја, али и 16 Перушићана који су с још 33 Личанина учествовали и живот изгубили у Шпанском грађанском рату.

-У томе (супротстављању премјештања) их је подржао велики број домаћих, али и страних поштовалаца антифашистичког насљеђа шпанских бораца, међу којима су највиђенији европски интелектуалци, али и многи други потомци бораца и жртава фашизма. Иницијатива „Споменик остаје у парку“ показатељ је не само храбрости него и невјероватне отпорности и ненаметљиве величине тзв. малог човјека, а када је мали човјек велик онда је он највећи - наведено је у саопштењу.

Добитник награде "Никола Тесла" за развој српских институција је Божидар Симић, предсједник Вијећа српске националне мањине Сплитско-далматинске жупаније који свом мандату чини што год може у задацима који се постављају пред оне који узму на себе тако захтјеван изазов какав је заступање српског народа у Хрватској.

Из СНВ-а су истакли да је оно што га издваја и због чега му трајно захваљују дугогодишњи истраживачки рад на подручју цетинске и имотске крајине.

-Трагом историјских докумената и стеченог знања не само о Србима тих крајева већ о сложености српско-хрватских односа Симић је забиљежио оно што је зуб времена начео одавно. Записати презимена породица и фамилија, утврдити владање и односе, забиљежити како су се односили према прошлости, али и како су замишљали будућност, записати дух времена које је заиста данас далеко од нас – задатак је којег се на овим просторима не прихвата ни историјска наука, а камоли неко ко би био обиљежен аматерским предзнаком. Срећом по све нас наш је најтраженији аутор у томе био храбрији – Божидар Бошко Симић - саопштено је из СНВ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана