Петричевић: Јавни позив за подстицаје малим и средњим предузећима отворен до четвртка

Срна
Петричевић: Јавни позив за подстицаје малим и средњим предузећима отворен до четвртка

ЛОПАРЕ- Министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић разговарао је данас са начелником општине Лопаре Радом Савићем о започетим пројектима у овој општини и још једном позвао мала и средња предузећа да конкуришу за додјелу подстицаја јер се јавни позив ресорног министарства завршава у четвртак, 25. августа.

Петричевић је изјавио Срни да је било ријечи ријечи и о подјели подстицаја за велике инвестиционе пројекте који је у завршној фази и чији ће коначни резултати бити почетком септембра.

"Користим прилику да позовем мала и средња предузећа која су имала инвестиције у прошлој и овој години у правцу набавке опреме да могу конкурисати, као и за дио јавног позива који се односи на дигиталну трансформацију", навео је Петричевић, који је посјетио предузеће "Термоелектро-опрема" у овој општини.

Петричевић је рекао да у Министарству желе да буду на располагању привредницима.

Министар привреде је навео да је предузеће "Термоелектро-опрема" Лопаре до сада било корисник подстицаја Министарства за повећање плата радника у претходних пет обрачунских периода.

"По том основу су добили средства већа од 40.000 КМ", навео је Петричевић, те додао да подношење захтјева за шести обрачунски период за ова подстицајна средства истиче 29. августа.

Петричевић је рекао да се приликом посјете локалним заједницама настоји упознати о пословном амбијенту у тој средини, како им се може помоћи, те се пројектима који се спроводе.

Начелник Савић навео је да су на састанку разговарали о одрживости привреде на подручју ове локалне заједнице, шта се може урадити.

"Да би постојећи ниво привреде био унапријеђен нама су потребни додатни инвеститори из различитих дјелатности, нова радна мјеста која ће бити одржива", реко је Савић, додавши да је у општинском Заводу за запошљавање око 700 људи.

Према његовим ријечима, радна мјеста су прилика да се људи задрже на подручју општине.

"Морамо се сви заједно борити са привредницима, који су у тешкој ситуацији и њима треба подршка да се народ задржи, јер то је основни смисао нас који се бавимо политиком", навео је Савић.

Он је приликом посјете компанији "Термоелетро-опрма" навео да је ова фирма показала отпорност на новонастале околности у привреди, али којој треба подршка.

"Подршка овој компанији је подршка општини Лопаре и њеном становништву", додао је Савић.

Предсједник управног одбора "Термоелекто опрма" Илија Стјепановић рекао је да су претходне двије-три године биле тешке због пандемије, раста цијена, те да се набавка одвијала тешко, али да ће све пребродити уз подршку.

"И до сада смо имали помоћ Министарства, као и општине", навео је Стјепановић и додао да је у овој фирми запослено око 60 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана