Петричевић: Дервента је лидер у привредном развоју

Srna
Foto: Srna

ДЕРВЕНТА-Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је Дервента локална заједница која је лидер у привредном развоју и привлачењу страних инвеститора.

“Дервента је простор на који се и друге локалне заједнице могу угледати како би, прије свега, искористиле њихово искуство, што је допринијело да данас причамо о Дервенти као највећем учеснику извоза Републике Српске”, рекао је новинарима Петричевић, који је данас са дервентским градоначелником Милорадом Симићем отворио 16. Сајам привреде и туризма на којем учествује око 120 излагача. 

Он је истакао да у Дервенти послује највећи број погона прерађивачке индустрије, фабрика из металске индустрије, текстила, коже и обуће, дрвне индустрије које генерално учествују у највећем проценту извоза Републике Српске. 

“Чак са 85 одсто прерађивачка индустрија учествује у том извозу. У Министартву имамо програме у виду гранта подршке за набавку нових технологија и опреме коју ћемо реализовати у наредних десетак дана, када ће наши привредници добити подршку сходно њиховим пројектима”, рекао је Петричевић. 

Према његовим ријечима, у плану је за ову годину и подршка за мала и средња предузећа у укупном износу од 1,5 милиона КМ, а у оквиру јавног позива који је отворен до краја августа могу да конкуришу за новчана средства. 

Симић је истакао да Дервента, као примјер како треба у Републици Српској развијати локалне заједнице, има право и обавезу да организује овакве манифестације. 

“Направили смо искорак, скоро па мало смо привередно чудо, препознаје нас окружење, препознају нас аустријске компаније, њемачке, кинеске, италијанске, и то су 33 стране компаније”, рекао је Симић. 

Он је нагласио да Дервента заједно са страним компанијама има више од 750 привредних субјеката, те 130 пољопривредних произвођача који су у статусу фирме, који запошљавају готово 7.000 радника. 

Дервентски сајам привреде и туризма трајаће до петка, 26. августа. 

Организатор сајма је Јавна установа Спортски центар Дервента, а суорганизатор Туристичка организација града. 

Директор Спортског центра Дервента Мирослав Симић навео је да се излаже на 3.600 метара квадратних отвореног и затвореног сајамског простора. 

Он је подсјетио да се сајам одржава од 2006. године. 

Генерални покровитељ сајма је Влада Републике Српске - Министарство трговине и туризма, уз покровитељство градоначелника Дервенте Милорада Симића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана