Петковић: Уставни суд БиХ продужена рука ОХР-а

Srna
Foto: Srna

Члан Одбора за уставна питања Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да одлука којом је стављен ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске дјелује као да је овај суд продужена рука Канцеларије високог представника.

Петковић је рекао да је овим настављена досадашња пракса Уставног суда БиХ и на трагу је одлука високог представника о забрани располагања државном имовином.

- Није ово ништа необично, јер је ова суд и раније стављао ван снаге законе у вези са пољопривредним земљиштем и шумама. Оно што се овдје жели учинити је да се Српској потпуно одузме право на пољопривредно земљиште, рудна бгатства, ријеке, државну имовину - навео је Петковић, који је и адвокат из Бањалуке.

Он је нагласио да је циљ да Република Српска потпуно нестане, што, наравно, неће бити дозвољено.

- Овакве одлуке су у потпуној супротности са Уставом БиХ, који ни у једном члану не говори о "државној имовини". Овдје никада раније није ни постојала, јер је постојала имовина Српске и ФБиХ и настанком државне заједнице БиХ није постала државна имовина, него је само дозвољено да се дио имовине за функцинисање институција БиХ назива државном имовином - рекао је Петковић за Срну.

Уставни суд БиХ утврдио је да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, јер је то, како наводи, надлежност БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана