Петарде не смију покварити славље

Милош Васиљевић
Петарде не смију покварити славље

БАЊАЛУКА - Иако ватромет увелича сваку прославу, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, али и љекари, апелују на све грађане, а посебно на најмлађе, да у сусрет новогодишњим и божићним празницима пиротехнику користе опрезно.

У празничним данима већ устаљена навика најмлађих је коришћење пиротехнике, посебно петарди, што може да буде кобно, али на сву срећу, ове године до сада нису забиљежене повреде.

Начелник службе Хитне помоћи у бијељинском Дому здравља Славиша Митровић рекао је за “Глас” да су протеклих година збрињавали пацијенте, махом малољетне, који су имали повреде шака, лица и екстремитета.

- Прије три године један дјечак дошао је са опекотином очију те је пребачен у Београд, а имали смо и пацијенте са тежим повредама прстију шаке - рекао је Митровић и додао да за сада нису имали пацијенте са оваквим повредама.

Иако прописи забрањују да се малољетницима продаје пиротехника, свједоци смо да поједини родитељи учине свом дјетету медвјеђу услугу.

Шефица Хитне помоћи у добојском Дому здрава Милица Ристић апеловала је на родитеље да дјеци не купују петарде и осталу пиротехнику.

- Ове године још није било пацијената са повредама, то обично почне од 31. децембра па траје до послије Божића па и Православне нове године. Најчешће је ријеч о дјеци до 14 година, али имали смо и пунољетних пацијената са озбиљним повредама насталим због неправилног руковања. Најчешће запаљене петарде не баце на вријеме па дође до повреда. Некад дође и до ампутације прстију, али и опекотина у предјелу лица. Такође може да страда и рожњача - упозорила је Ристићева.

Да се продаја петарди и ватромета захуктава како се приближава најлуђа ноћ у години, увјерила се и екипа “Гласа Српске”, која је обишла неколико радњи специјализованих за продају пиротехнике.

- Имамо 15 врста ракета, петарде, разне ватромете и прскалице. Родитељи дјеци најчешће купују петарде, а као и претходних година тако и ове, малољетним је строго забрањена куповина. Ипак, здравље дјеце нам је на првом мјесту па тек онда профит - рекли су у једној бањалучкој радњи.

Да би безбједност била на првом мјесту, потрудиће се Министарство унутрашњих послова које спроводи кампању “Петарде нису играчке”.

Како су рекли из МУП-а, од 11. децембра ове године до 15. јануара реализују превентивну кампању с циљем подизања свијести о опасностима које са собом носи незаконита и нестручна употреба пиротехнике.

- Имајући у виду да је за новогодишње и божићне празнике могућа интензивнија употреба пиротехничких средстава, нарочито од стране дјеце и малољетника, као и њихова употреба на јавним мјестима гдје се окупља већи број грађана, полиција ће предузети низ превентивних мјера и радњи да би грађани празнике обиљежили у безбједном окружењу, на миран и достојанствен начин - казали су из МУП-а додавши да ће се у сарадњи са градским и општинским инспекцијским службама спроводити појачане активности с циљем спречавања неовлашћене продаје пиротехнике.

Кућни љубимци

Према ријечима Милице Ристић петарде не узнемиравају само људе, већ и кућне љубимце.

- Животиње су истраумиране због јаких звукова, боја и свјетлосних ефеката, тако да треба мислити и на њих, а неријетко се дешава да буду повријеђене - рекла је Ристићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана