Пет села у Рудом потпуно одсјечено, код Гацка вода дубока и до 10 метара

Срна, РТРС
Рудо
Foto: Срна | Рудо

РУДО, ГАЦКО - У Рудом је ниво ријеке Лим у опадању, али је вода поткопала лијеву кулу моста за насеље Мрсово, који је сада неупотребљив за саобраћај, рекао је за РТРС Јовица Видаковић, замјеник начелника Општинског кризног штаба.

Навео је да је веће дрво ударило у мост и срушило га.

- Потпуно је одсјечено пет села, око 50 домаћинстава, саобраћај је потпуно обустављен и причињена је велика материјална штета - истакао је предсјеник МЗ Мрсово Небојша Вуковић за РТРС. СЕЛО Замјеник начелника општине Јовица Видаковић за Срну је рекао да се штета процјењује на око 500.000 КМ.

Додао је да су надлежне службе на терену и оспособљавају алтернативне путеве како би могло да се допре до становника Полиња.

Видаковић је нагласио да су у сталном контакту са Републичком управом цивилне заштите, чије су екипе на терену и покушавају да нађу рјешење како би се поставио монтажни мост.

Он каже да мост за насеље Мрсово неће моћи да буде поправљен док не опадне водостај Лима.

Видаковић напомиње да је ниво ријеке Лим опао за око 1,3 метра у односу на јуче и да је и даље у благом опадању.

На подручју Гацка стање је најкритичније у селу Заградци, гдје је вода дубока и до 10 метара, мада водостај стагнира, а до главне магистрале могуће је стићи дугим пјешачењем непроходним путем, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

Из Управе наводе да се не зна када ће доћи до повлачења воде, јер су ту ублови извори понорница.

Због обилних падавина вода у градском водоводу је замућена па из предузећа “Водовод” позивају да се вода за пиће обавезно прокува.

На подручју мјесне заједнице Фојница стање је стабилно, а припадници Ватрогасно-спасилачке јединице су у јутарњим сатима вратили намјештај у поплављеним домаћинствима.

Републичка управа цивилне заштите је послала два исушивача како би се исушиле поплављене просторије.

У мјесној заједници Автовац ниво воде опада и стање је стабилно, а највеће проблеме представљају пресјечене путне комуникације.

У селу Луковице вода је минимално почела да се повлачи, ниво воде стагнира, а ослобађање пута, ако не буде падавина, очекује се за пет до шест дана, истакли су из Републичке управе Цивилне заштите.

У селу Данићи ниво воде почео је полако да опада, а алтернативни пут до села је из правца Дулића, док до села Казанци нема алтернативног пута, а постојећи ће бити проходан за два, три дана.

Из Управе цивилне заштите наводе да у Гацку тренутно пада мокри снијег који се лијепи за тло и достигао је, зависно од мјеста, и до 20 центиметара висине у сеоским подручјима, а у граду је око 15 центиметара.

Све путне комуникације, како локалне које чисти Јавно предузеће “Комус”, тако и регионалне које одржава предузеће “Путеви”, за сада су проходне и саобраћај се одвија несметано.

Напајање електричном енергијом је уредно.

И Цивилна заштита и Ватрогасно-спасилачка јединица и даље су свој режим рада ускладили са тренутном ситуацијом, уведена су дежурства 24 часа, а обилазак терена се врши редовно, додају из цивилне заштите.

Зворник

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је данас да се ријека Дрина постепено повлачи са заплављених насеља и ораничних површина у Зворнику, те да је град изузетно одговорно поступио претходних дана у помагању и спашавању грађана из поплављених подручја.

Новитовић је, након обиласка поплављених подручја са замјеником градоначелника Зворника Бојаном Ивановићем, истакао да су предузете све превентивне мјере, ангажована Служба цивилне заштите, Професионална ватрогасно спасилачка јединица, комунална и друга предузећа, а све с циљем да се смањи нагли продор воде у угрожена насеља.

Он је додао да је Ивановић са одговарајућим сужбама свакога дана и ноћу био на терену, предузимао и руководио све мјере које су предвиђене Планом одбране од поплава у овој локалној заједници, чиме су знатно смањене посљедице обилних падавина.

Новитовић је рекао да је непрестално праћена ситуација, доток воде у акумулације, као и протоци у сливу Дрине на поручју Бајине Баште, Вишеграда и Зворника.

-Повезали смо у систем заштите и спасавања и грађане, локалну заједницу, републичке организације и Владу Републике Српске - навео је Новитовић.

Додао је да су се слушале и сугестије предсједника Републике и Владе Српске, али и грађана за све оне специфичности локалне заједнице или микропростора како би се на најбољи начин прошло кроз ову ситуацију.

Ивановић је рекао да је данас ситуација нешто боља и да очекује да у наредном периоду дође до стагнације водостаја.

-Што се тиче Градске управе и наших служби, ми смо даноноћно на терену, гдје помажемо нашем становништву. Захваљујући правовременим информацијама, имали смо времена да реагујемо, организујемо и помогнемо изношење намјештаја, доставимо вреће са пијеском и предузмемо друге мјере тако да би штета сигурно била већа да се није интервенисало правовремено - рекао је Ивановић.

Замјеник градоначелника најавио је да ће, уколико ријека Дрина не буде више расла, бити предузете мјере на санацији посљедица поплаве.

-Доставићемо пумпе да се избаци вода из подрума и гаража, организовати спровођење дезинфекције, чишћење улица и осталих површина, а већ у понедјељак, 23. јануара, почеће да ради градска Комисија за процјену штете - рекао је Ивановић.

Он је нагласио да ће се у наредном морати изнаћи средства да се уради обалоутврда на плавном дијелу Дрине, како становници у ових 50 кућа не би морали да страхују сваки пут када пада јача киша и да се више не дешавају поплаве.

Кризни штаб за ванредне ситуације града Зворника саопштио је данас да се вода повукла из већине од 10 стамбених објеката у каракајском насељу Терминал и викенд-насељу Средњи Шепак.

Вода се постепено повлачи и са пољопривредног земљишта у Роћевићу, Шепку и Тршићу.

Проток на Хидроелектрани Мали Зворник износи 1.888 метара кубних у секунди, док је доток 1.830 метара кубних у секунди.

Максимални проток Дрине забиљежен је у току ноћи између 19. и 20. јануара, када је износио 2.390 метара кубних у секунди.

Ријека Хоча се повукла у корито, а уобичајени проток има и ријека Сапна.

Из Градске управе Зворник наводе да ће обезбиједити пумпе за избацивање воде из подрумских просторија и гаража, исушиваче, дезифекцију просторија у које је вода ушла, чишћење улица и дворишта, а већ од понедјељка Комисија за процјену штете обилазиће терен ради утврђивања посљедица поплаве.

У саопштењу се додаје да ће Град Зворник настојати да у сарадњи са Владом Републике Српске пружи помоћ грађанима у санирању штете коју су претрпили, а која је, захваљујући правовременом реаговању надлежних ублажена и знатно мања него да није било превентивних мјера.

Припадници Службе цивилне заштите са резервним саставом и Професионалне ватрогасно спасилачке јединице настављају да дежурају ради превентивног дјеловања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана