Перица Иличић - студент медицине који будућност види на селу

Срна
Foto: срна

БРОД- Студент четврте године медицине Перица Иличић у Горњој Барици, у општини Брод, са породицом узгаја житарице, имају веома квалитетан подигнут воћњак, а у плану има останак на селу и бављење пољопривредом и након завршетка студија. Иличић истиче да ће, када постане љекар, до 15.00 часова радити у ординацији, а потом на њиви и у воћњацима.

Он каже да је свјестан да неће бити лако, да јесте изазовно, али и могуће. "Факултет добро напредује. То се све лијепо усклади са пољопривредом, а све обавезе завршимо на вријеме. Важно се добро организовати. Љубав према пољопривреди је одмалена. Наследио сам је од дједа и то ми је остало у добром памћењу и лијепом сјећању", наводи Иличић. Он додаје да се добро комбинује студирање и бављење пољопривредом, која му дође као психички одмор.

Велика подршка су му брат и родитељи, уз чију помоћ стиже све да уреди на вријеме. Породица Иличић је прије 21 годину живот на Озрену замијенила бродском општином. "У Барици смо прије неких девет година купили посјед од 20 хектара и одлучили да подигнемо воћњак. Имамо хектар и по ораха, остало су трешње, кајсије, шљиве и остало воће. То нам дође као некакав психички одмор у овом времену. Дођемо, избацимо негативну енергију из себе и уживамо у природи", каже Иличић. Према његовим ријечима, газдинство тренутно располаже површином од 20 хектара, од чега је неких 17,5 хектара под пшеницом или сојом, зависно од године.

За тржиште Перица Иличић, његов брат и родитељи, не брину. Пласман производа је сигуран, а приноси око просјека, прецизира он и истиче да би стање било боље да су временске прилике повољније, али то се у бродском крају назива "вишом силом". "Пласман имамо увијек. У Дервенти је силос, људи извагају, уредно плате. Што се тиче воћарства, лако све пласирамо. Купци препознају квалитет, а он продаје сваки производ. Што се тиче приноса, он је просјечан.

Посљедњих година мраз убире трешњу, кајсију. Погоди их сваке године, али спроводимо све мјере, па су приноси задовољавајући", нагласио је будући љекар. Он наводи да се пољопривредом вриједи бавити, али је потребно обрађивати веће површине и имати потребну механизацију. Иличић планира проширење производње, завршетак студија медицине, те останак на селу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана