Пензије у Српској прије божићних празника

РТРС
Пензије у Српској прије божићних празника

Пензије у Републици Српској биће исплаћене прије божићних празника, рекао је директор Фонда ПИО Младен Милић.

Милић је рекао да Нова година доноси ново редовно годишње усклађивање пензија и промјене услове за остваривање права на старосну пензију.

- Од 1. јануара 2024. право на старосну пензију имаће жене и мушкарци са минимално 15 година стажа осигурања и навршених 65 година живота. Када је ријеч о другом услову, а то је 40 година пензијског стажа, и жене и мушкарци мораће да имају минумум 59 година и осам мјесеци живота. До краја ове године, то је 59 година и четири мјесеца. Што се тиче повољности када су у питању жене и одлазак у старосну пензију са навршених 35 година стажа осигурања, од Нове године мораће да имају навршених 57 година и осам мјесеци. Овај прелазни период се завршава 2025. године, када се изједнчавају услови за мушкарце и жене на минимално 60 година живота и навршених 40 година стажа - навео је Милић.

Он је подсјетио да најнижа пензија у Републици Српској износи 275 КМ и добија се за 15 година радног стажа, док просјечна износи 807 КМ и добија се за 40 година стажа.

Милић је рекао да би повећање најниже плате утицало и на раст пензија.

Он је подсјетио да сви који примају пензије из Републике Српске, а живе у земљама бивше државе нису обавезни да достављају потврду о животу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана