Пензије у Федерацији БиХ биће веће за 11 одсто

Фена
Foto: фена

МОСТАР - На основу донесених одлука о редовном и ванредном усклађивању, пензије у Федерацији БиХ биће увећане за 11 одсто, саопштено је из Уреда Владе ФБиХ за односе с јавношћу.

Како је наведено, Одлуком Управног одбора Завода ПИО/МИО редовно усклађивање пензија у овој години износи 7,3 посто, а данашњом одлуком Владе ФБиХ о ванредном усклађивању пензије се увећавају за 3,50 посто.

Влада Федерације Босне и Херцеговине на данашњој сједници се упознала са Одлуком о редовном усклађивању пензија за 2022. годину, у износу од 7,3 одсто, коју је у складу са чланом 79. Закона о ПИО/МИО донио Управни одбор Федералног завода ПИО/МИО 13.4.2022. године. Усклађивање по овој одлуци припада почев од 1. јануара 2022. године.

Управни одбор Завода ПИО/МИО је навео да је, у складу с одредбама члана 79. Закона о ПИО/МИО, који дефинира начин и параметре за доношење одлуке о редовном усклађивању пензија, на основу службених података Федералног завода за статистику, утврдио износ усклађивања, односно повећања пензија. Све пензије, с изузетком највиших и остварених у 2022, биће увећане за 7,3 одсто.

Наиме, према подацима које је Заводу ПИО/МИО, доставио Федерални завод за статистику, раст БДП-а у 2021. години износио је 12,5 посто, док је у истом периоду индекс потрошачких цијена порастао за 2,1 посто.

Примјењујући законом дефинисану формулу усклађивања пензија, према којој педесет посто износа два наведена параметра у зброју дају износ усклађивања, долази се до постотка од 7,3 посто.

С обзиром на то да је на снагу ступио Закон о измјенама и допунама Закона о пријевременом повољнијем пензионисању, пензије остварене према одредбама наведеног закона биће усклађене у једнаком постотку као и пензије остварене према Закону о ПИО/МИО, односно 7,3 посто.

Влада Федерације БиХ је на данашњој сједници донијела и Одлуку о ванредном усклађивању пензија, којом се у складу са чланом 80. Закона о пензијском и инвалидском осигурању, одлучује да се изврши ванредно усклађивање пензија у проценту од 3,5 посто, изузев највиших пензија остварених по закону.

Одлука о ванредном усклађивање пензија примјењиваће се од исплате пензија за јуни 2022. године, а реализацију одлуке задужује се Федерални завод ПИО/МИО.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана