Пендеш: СДА никада није доставила ниједан приједлог

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Делегат у Дому народа парламента БиХ Марина Пендеш изјавила је да није тачно да се ХДЗ БиХ у реформи Изборног закона БиХ залаже за рјешења којим би се успоставила неједнака вриједност гласа из различитих изборних подручја.

"Они који оптужују ХДЗ да је за таква рјешења јесу они људи и политичке странке који попуњавају хрватске позиције у институцијама система изјашњавајући се као Хрвати, а јасно је да то нису. Није ми јасно да је некоме национални интерес да узме политичка права хрватском народу у БиХ кршећи оно што је договорено кроз Вашингтонски и Дејтонски споразум и то упорно брани, говорећи да жели нормализовати односе у БиХ и градити европску перспективу БиХ", истакла је Пендешева.

Она је навела да је њен утисак да је СДА све вријеме играла "с фигом у џепу" и да има један једини циљ, а то је занемарити вољу хрватског бирачког тијела. "СДА је стално имала фигу у џепу када су се водили преговори, никада није доставила ниједан приједлог за измјене изборног законодавства, али упорно брани тезу да је нормално да се злоупотребљавају права конститутивних народа, па да Хрват буде изабран из оне изборне јединице гдје Хрвата нема. СДА је с ДФ-ом направила изборни инжењеринг и зато смо као држава и друштво у стању у којем јесмо", оцијенила је Пендешева за телевизију "ОБН".

Она је појаснила да се измјенама Изборног закона жели спријечити и опасна пракса коју спроводе бошњачке странке. "Жељко Комшић није Хрват који се залаже за интересе хрватског народа, он се и понаша тако да своје поступке и политике прилагођава бошњачком бирачком тијелу. Србима и Хрватима није прихватљив начин грађанског уређења како то виде тобожње грађанске политичке опције са сједиштем у Сарајеву. Бошњачка политика нађе некога на улици и кажу му - ти си Хрват, можеш бити министар, а то желимо спријечити измјенама Изборног закона.

Такво политичко насиље желимо зауставити", поручила је Пендешева. С обзиром на то да се СДА залаже да буду одржани избори по постојећем закону, она је указала да то јасно указује да жели наставак узурпације политичких позиција и оним људима који су покренули процесе пред међународним судом. Пендешева је истакла да ће Хрватски народни сабор имати адекватан одговор на актуелни политички тренутак.

"Ми сматрамо да не постоје услови за одржавање избора. Хрватски народни сабор ће имати адекватан одговор на сва ова питања, а какав ће он бити знаћемо ускоро", рекла је Пендешева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана