Пелет све јефтинији, потражња никад слабија

БоснаИнфо
Пелет све јефтинији, потражња никад слабија

Припреме за гријну сезону су увелико већ почеле и вријеме гријања све је ближе, а тренутно су цијене пелета значајно ниже у односу на годину раније.

Па тако продаја пелета и огревног дрвета због благих зима, али и кризе у Европи, посљедње двије године биљежи слабију продају.

Током јесени 2022. године је цијена пелета ишла и више од 750 КМ по тони. Онда је новембру 2022. године Влада Федерације БиХ донијела одлуку о ограничавању цијена за тону пелета на 480 КМ + ПДВ односно 561 КМ.

Протекле зиме високе цијене

У октобру 2023. године, на интернет огласима пелет се продавао од 430 КМ до 530 КМ по тони. Док највећи број огласа је ипак нудио под цијени од 440 КМ + цијена испоруке која зависи о томе гдје се испорука врши.

Прољеће и љето 2024. године донијело је још ниже цијене, па су тако најниже цијене на интернетским огласима 350 КМ за тону пелета + плаћање доставе, док има и све више оних који нуде бесплатну доставу за ту цијену.

Дефинитивно се пелет враћа у неке нормалније оквире након што је протекле зиме цијене ”подивљале” те се пелет по тони продавао за чак и 750 КМ.

Тим поводом говорио је предсједник Асоцијације сертификованих произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић, који је говорио о цијенама пелета, његовој слабијој продаји, гријној сезони која долази, проблемима и будућности овог енергента.

– Пелет је значајно појефтинио у односу на претходних пар година. Тренутно нека просјечна цијена је 350 КМ за тону пелета и све зависи од произвођача и квалитете истога – казао је Ивановић.

Према његовим ријечима није могуће предвидјети тачну цијену пелета за ову годину јер то зависи од разних фактора.

– Цијену пелета диктира доста фактора. Ту прије свега мислим на нагло захлађење и кише, а онда самим тим отежано се долази до сировина из шума, чиме постаје скупља производња. Иначе, обично је зимска цијена мало скупља, зато је ово идеалан период да се пелет набави по овим цијенама до средине октобра – казао је Ивановић.

Цијене пелета нису само у паду у БиХ, него и у Европи гдје је тржиште затрпано увозом из Јужне Америке, Бразила, Индије и Украјине.

– Било је доста турбуленција и помјерања на тржишту. Цијене диктирају неки други енергенти попут нафте, поготово на европском тржишту. Значајно је смањена потражња из ЕУ за нашим пелетом зато што доста пелета долази из Јужне Америке, Бразила, па чак из Индије по екстремно ниским цијенама који се појављују на Италијанском, Словачком тржишту која су наша традиционална тржишта, али се надамо да ћемо успјети вратити наше купце наокон ове стабилизације цијена и прекида забране извоза – казао је Ивановић.

Додао је како је потражња за огревом слабија, јер су претходне двије зиме биле јако благе, а и пелет је био поприлично скуп, па су тако многа домаћинства одлучила да се грију на друге енергетске изворе.

Пред пелетом је будућност

– На домаћем тржишту постоји одређен број потрошача који се преоријентисао на неке друге енергенте (струја, клима уређаји…) зато што је пелет био поприлично скуп, као и задње двије зиме које су биле поприлично благе. То је вјероватно и највећи фактор слабије потражње. Морам казати да у условима када буде зима каква зна бити на нашим просторима, тада се јавља потражња за квалитетнијим горивима као што је пелет – казао је Ивановић.

Представник произвођача пелета сматра да су изазови пред произвођачима због мале продаје, али исто тако види будућност у овом енергенту.

– Тренутно сви смо у проблему. Већ дуго траје мала продаја, тако да неки спуштају цијене чак испод које диктира тржиште и најбоље би било када би се задржало на овоме нивоу, јер тада излазимо у сусрет крајњим потрошачима, а и ми ћемо покушати наћи начин да се уклопимо у ту рачуницу са произвођачима или самим процесом производње. Дефинитивно пред пелетом је будућност, а то је у фокусу стратегије и политике Европске уније као замјена за фосилна горива – закључио је Ивановић.

Треба још напоменути да смо поред пелета истражили цијене дрва. Па се тако кубни метар исцијепаних дрва можете пронаћи већ од 120 КМ, но таквих продавача је све мање с обзиром на то да већина малих добављача метар исцијепаних дрва продаје по цијени од 140 КМ, пише Боснаинфо.

Већина њих нуди и бесплатан превоз ако је у питању нека разумна удаљеност, а за веће удаљености цијена превоза договора се с добављачем. Но, купци ће увијек изабрати добављача који им је ближи због брзине допреме огрева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана