Пелет никад јефтинији, купаца ни за лијека

Данијела Бајић
Пелет никад јефтинији, купаца ни за лијека

БАЊАЛУКА - Иако је цијена пелета знатно пала потражња за овим енергентом никад није била лошија, а због пуних складишта домаћи произвођачи су приморани да производњу смање и до 80 одсто.

Двије топле зиме заредом и високе цијене овог енергента у претходним годинама утицале су на становништво, како у Европи тако и код нас, да пређу на неке друге видове гријања, попут топлотних пумпи, клима и других уређаја, због чега је цијена тоне пелета ових дана, тврде пелетари, достигла свој минимум и креће се од 350 до 450 марака, док је лани у истом периоду прелазила 550 КМ.

Предсједник Асоцијације сертификованих произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић казао је за “Глас Српске” да се не сјећа да је цијена пелета некад била нижа те да се испод овог не може ићи.

- Од августа ће сигурно доћи до раста тражње, али и цијена. С обзиром на то да су трошкови производње скочили у посљедње вријеме, цијена пелета на јесен ће сигурно бити знатно виша - казао је Ивановић.

Додао је да се проблемима, који муче произвођаче пелета у БиХ, никако не назире крај.

- Понуда пелета код нас дуго није била овако добра. У БиХ има више од 35 сертификованих произвођача пелета. С друге стране, имамо и доста пелетара који нису сертификовани. То је велики број за овако мало тржиште и број становника - рекао је Ивановић. 

Према његовим ријечима, купци се ових дана могу набројати на прсте, а ријеч је углавном о онима који припремајући се за наредну сезону докупљују покоју врећу, јер нису потрошили прошлогодишње залихе.

- Да би се тржиште пелета стабилизовало потребно је сигурно од годину до двије. Сличну ситуацију имали смо и 2017. године када је хладних дана било нешто више, али тада нисмо могли доћи до сировине па је потражња била велика, због чега је скочила цијена. Тај поремећај тржишта је трајао годину-двије - истакао је Ивановић. 

Произвођачи су, тврди он, у знатним губицима због чега су смањили производњу, док су неки чак и угасили машине, с обзиром на то да не постоји потражња, а при томе је и зима била блага.

Сувласник србачке фирме “Енса” Горан Мандић каже да становници сваке године у ово доба почињу с набавком пелета, међутим, ових дана их нема ни близу као што их је било лани.

- Пелет је у односу на исти период прошле године јефтинији за 100 марака по тони. Поред топлих зима, велику улогу је одиграла и потражња у Европи, гдје су, такође, цијене знатно пале - казао је Мандић.

Додао је да су силом прилика морали да смање производњу за 80 одсто, а самим тим и отпусте одређен број радника.

- Залихе пелета не планирамо да повећавамо због енормно скупе производње. Прилагођавамо се тржишту како бисмо опстали - рекао је Мандић.

У дрвној индустрији “Караћ” у Лакташима тона пелета кошта 380 марака, а према ријечима власника Станка Караћа, ријетки се одлучују на набавку овог енергента за наредну гријну сезону.

- То су углавном сталне муштерије које вјерују у квалитет нашег пелета - казао је Караћ.

Квалитет

Горан Ивановић казао је да се на тржишту БиХ може наћи и пелет слабијег квалитета. Према његовим ријечима, шанса је пола-пола да корисници имају проблем због његовог кориштења.

- Лош пелет, између осталог, не даје довољну енергетску моћ. Прашина и нечистоће у њему заустављају ток пелета у дозаторима пећи па се пећ гаси и слично - објаснио је Ивановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана