Пејашиновић: Има простора за унапређење сарадње два народа

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Предсједника Друштва српско-јеврејског пријатељства из Бањалуке Зоран Пејашиновић рекао је Срни да има много простора да се унаприједи сарадња два народа, али и Српске и Израела.

"Израел је земља која има шта да понуди, нарочито у свијету образовања, науке и културе, али и у привреди и другим областима. Ми као мало друштво можда можемо томе дати допринос и надам се да ћемо нешто и учинити", нагласио је Пејашиновић.

Према његовим ријечима, Друштво српско-јеврејског пријатељства требало би наредних дана да одржи скупштину на којој ће бити договорен програм рада за наредни период.

"Путовања која смо раније планирали, морали смо одложити због вируса корона.

Радујемо се укидању мјера и надамо се да ће бити путовања у скорије вријеме. Планирано је да посјетимо јеврејске заједнице у Војводини, а ако буде услова и Израел", рекао је Пејашиновић.

Он је нагласио да су и вјерски празници, и српски и јеврејски, повод за дружења припадника два народа.

"Синоћ је био велики јеврејски празник Пурим који је специфичан по томе што се Јевреји тада веселе и што се украшавају и уљепшавају маскама, припремају јеврејска храна и представљају и други обичаји", рекао је Пејашиновић.

Пејашиновић је подсјетио да је обиљежен и Међународни дан сјећања на жртве Холокауста, који се подудара са православним празником посвећном Светом Сави.

"И Доња Градина је мјесто сусретања Срба и Јевреја када заједно тугујемо за страдалим у Другом свјетском рату", навео је он.

Према ријечима Пејашиновића, у Републици Српској живи 120 Јевреја и чланова њихових породица, од којих је огромна већина у Бањалуци, али их има и у Бијељини, Источном Сарајеву, Добоју...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана