Печатирање пасоша одлази у прошлост

Независне
Печатирање пасоша одлази у прошлост

БАЊАЛУКА, БРИСЕЛ - Захваљујући новом систему за апликацију путовања у шенгенско подручје (ETIAS) и систему регистрације путника у ЕУ (EES), печатирање ваших пасоша на граници ЕУ постаје прошлост.

Од октобра ове године на граници између Француске и Велике Британије почиње примјена EES-а, што значи да се више неће печатирати пасоши на овој граници, а након тога ће се овај систем примијенити и на остале границе шенгенског подручја. То, такође, значи да ће и грађани БиХ ускоро у ЕУ улазити без печатирања пасоша. Умјесто тога, грађани ће приликом уласка у Шенген, рецимо на копненој граници између БиХ и Хрватске, или на аеродрому проћи кроз скенирање, којим ће бити забиљежени њихови основни биометријски подаци, у конкретном случају отисци прстију.

Овај систем је планиран да буде примјењиван паралелно с ETIAS-ом, о којем смо раније неколико пута писали. Примјена тог система је до сада неколико пута одгађана, а према најсвјежијим подацима, примјена ће почети за годину дана. Планирано је да првих шест мјесеци примјене путници буду само упознавани са ETIAS-ом, наредних шест мјесеци да ће приликом наредног уласка морати испунити формулар, односно моћи ће ући само једном без ETIAS-а, након чега почиње пуна примјена. Ријеч је о онлине формулару који ће путници којима не треба виза, а који намјеравају ићи у шенгенско подручје, попунити неколико дана прије путовања. Биће тражени само основни подаци, попут имена, презимена, датума и мјеста рођења и неколико сигурносних питања, попут боравка у зонама борбеног дејства и слично, пишу Независне.

У највећем броју случајева добиће позитивно рјешење у року од неколико минута. У изузетним случајевима провјера би могла трајати неколико дана, а врло ријетким ситуацијама и до мјесец дана. Уколико се утврди да постоји опасност за шенгенско подручје, улазак у ЕУ ће бити одбијен и особа о којој је ријеч неће моћи ући чак и да посједује валидну визу. ETIAS потврда ће важити три године или до истека важења пасоша, а коштаће седам евра. Као и до сада, путник ће имати право да у шенгенском подручју туристички борави до 90 дана у периоду од шест мјесеци. Такође, као и до сада, особа у питању неће имати дозволу за рад.

ETIAS би, уз кориштење EES-а, требало да убрза прелазак границе, јер гранични полицајци неће морати обављати процјену на лицу мјеста да ли особи у питању треба одбити улазак у ЕУ. Приликом доласка на границу полицајац ће већ имати све податке у ETIAS-у, а EES ће упоредити биометријске податке, ако су они већ раније ускладиштени у систему. Без важећег ЕТИАС-а нећете се моћи укрцати у авион, аутобус или друго превозно средство које путује у ЕУ. Рецимо, важење вашег ETIAS-а ће у аутобусу провјеравати возач, а на аеродрому службеник на шалтеру за чекирање.

ЕТИАС и ЕЕС ће имати и још једну предност, која се односи на лакше праћење колико дана вам је остало да имате право боравка у шенгенском простору. Након ступања на снагу ЕЕС-а, моћи ћете путем интернета или путем опреме инсталиране на граничном прелазу утврдити тачан број дана који вам је преостао да можете боравити у шенгенском простору. Тиме ће доћи крај заморном процесу када службеник на граничном прелазу листањем вашег пасоша рачуна број преосталих дана.

Иначе, већина путника не зна да ви већ сада имате право да на граничном прелазу од граничног полицајца затражите податак колико максимално дана још можете остати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана