Печати на границама постају прошлост

Танјуг
Печати на границама постају прошлост

Систем уласка и изласка (ЕЕС) из ЕУ, аутоматизовани ИТ систем за регистровање путника из земаља које нису чланице ЕУ, требало би да ступи на снагу 10. новембра, најавила је европска комесарка за унутрашње послове и миграције Илва Јохансон.

Одлучила сам да систем уласка и изласка почети да ради 10. новембра, рекла је Јохансон обраћајући се у Талину, гдје је учествовала на састанку са члановима агенције ЕУ за оперативно управљање великим информационим системима у области слободе, безбједности и правде (еу-ЛИСА).

Она је нагласила да су правно потребни различити кораци прије него што Европска комисија донесе званичну одлуку о том питању.

– Али поносно данас откривам да је циљани датум 10. новембар – рекла је Јохансонова.

Јохансонова је навела да је ријеч о преласку на најсавременији дигитални систем управљања границама на свијету, који ће олакшати путовања, а Европу учинити безбједнијом и потпуно интероперабилном, повезујући све постојеће националне системе и европске системе.

Она је објаснила да ће овај замијенити систем печатирања пасоша увођењем дигиталних контрола свих путника који долазе из земаља које нису чланице ЕУ.

– На сваком поједином граничном прелазу, на сваком аеродрому, у свакој луци, сваком појединачном путу који води у Европу, имаћемо све повезане дигиталне граничне контроле, све укључене у исто вријеме – рекла је она.

Она је додала да је у току завршна фаза тестирања и да коначне тестове спроводе агенција еу-Лиса као и земље чланице ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана