Патријарх: Светосавски храм срце Фоче које куца Христовом љубављу

Срна
Патријарх: Светосавски храм срце Фоче које куца Христовом љубављу

ФОЧА - Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је вечерас да је Храм Светог Саве срце Фоче које куца Христовом љубављу и да је овај град љечилиште и тијела и душе.

Патријарха Порфирија је у Храму Светога Саве дочекао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са више архијереја, свештенством, монаштвом и вјерним народом, а потом је служена доксологија.

Његова светост је истакао да је Фоча изградњом овог храма повратила своју душу, наводећи да је било које српско православно мјесто без храма као човјек без душе.

Он је подсјетио да је Фоча град на двије ријеке, које као у пјесми једна другој додају љепоту, али је, како је истакао, још љепша ријека народа која се вечерас слила у овај храм.

Патријарх сматра и да није случајно да је баш у центру града саграђен овај величанствени храм и подсјетио на стихове пјесме "хоћемо ли чоче, чоче, градит цркву насред Фоче".

Према његовим ријечима, Фоча је са Богословским и Медицинским факултетом, Средњом богословском школом и Универзитетском болницом љечилиште и тијела и душе.

Српски патријарх је позвао вјерика да се држе Јеванђеља у чијем је средишту љубав према Богу и ближњем.

Митрополит Хризостом захвалио је патријарху што је данас у Фочи и подсјетио да је градњу Светосавског храма покренуо блаженопочивши митрополит Николај.

Он је истакао значај који су градњи дали некадашњи функционер Војислав Максимовић и ректор Бориша Старовић, као и велики допринос некадашњег начелника Здравка Крсмановића.

Доксологији је вечерас присуствовао велики број вјерника из ове и сусједних општина који су стигли да приме благослов од свог патријарха.

Српски патријарх ће сутра освештати храм, а свечаности ће присуствовати и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Света архијерејска литургија почеће у девет часова.

Темељи највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних, освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године.

Храм Светог Саве покривен је 2012, да би богослужења почела 2013. године. Иконостас је постављен 2019, а претходне године поплочан је плато.

Чином великог освештања, радови у Светосавском храму се не завршавају. Остаје да се уради још један велики посао - осликавање сводова храма фрескама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана