Патријарх служио вечерње богослужење, из Храма изнијета Плаштаница

ГС
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Патријарх Српске православне цркве Порфирије служио је вечерње богослужење у Храму Светог Саве у Београду током којег је изнијета Плаштаница - платно на којем је приказан Господ Исус Христ непосредно послије скидања са Крста.

На Плаштаници је представљено и Христово полагање у гроб, као и Богородица, Јосиф, Никодим и еванђелиста Јован.

Плаштаница је у току појања на вечерњем богослужењу у Храму положена заједно са Јеванђељем на средину храма на посебан сто.

Патријарх је у бесједи окупљеним вјерницима казао да је данашњи дан "највећи дан у исто вријеме бесмисла и смисла".

Казао је да је највећи гријех који човек могао да учини је гријех Великог Петка, јер је "онога који све створио савршеним и добрим, који је свему, а прије свега човјеку намијенио Царство небеско овдје, човјек презрео и убио".

"Човек га је убио, а сви смо учесници једне јединствене људске природе и у том смислу сви смо учесници највећег греха у историји људског постојања, а то је грех богоубиства", рекао је патријарх.

Данас је човек, казао је, распео извор свог живота, убио смисао свог постајања, а "Господ је примио на себе сву неправду овога света, све што је људско изузев греха".

"Победио је и уместо бесмисла отворио пут у смисао, уместо ада, отвроио пут у рај. Учинио нас да можемо бити учесници његовог живота и дела. Свега тога не би било да није љубави Христове и спремности да узиђе на крст и узме на себе све наше промашаје и грехе", навео је Порфирије.

Како је рекао, хришћани осјећају најдубљу тугу због тога што су урадили Христу и "то није туга безнађа, већ радосна туга, јер у крсту је и победа, на крсту Христос је победник, а на крсту је већ и васкрсење".



Епископ Јефрем служио вечерње богослужење у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци вечерње богослужење служио је епископ бањалучки Јефрем, уз саслужење свештеника бањалучке Епархије. 

Вечерњим богослужењима указује се на вријеме смрти и скидања са крста тијела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара, који представља Христов гроб, износи плаштаница.

Плаштаница је платно на којем је изображено Христово полагање у гроб, а поклањајући се плаштаници, вјерници се поклањају страдалом Христу.

Фото: РТРС


Митрополит Хризостом служио вечерње богослужење у Сарајеву

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом вечерас је у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву служио вечерње богослужење, уз традиционално изношење плаштанице, која симболизује полагање Христа Спаситеља у гроб. Након богослужења и изношења плаштанице, читане су статије.


Фото:Срна


 

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је вечерас, на Велики петак, у Цетињском манастиру вечерње са изношењем плаштанице.

Митрополит Јоаникије је у бесједи истакао да је Господ Исус Христос дошао у овај свијет управо зато да принесе себе на жртву да спасе и подигне овај пали свијет, да своју живоносну крв излије на крсту.

Господ је, како је рекао митрополит, добровољно примио смрт на крсту и погребење, промишљајући о спасењу рода људскога, објављено је на сајту Митрополије.

"Али је његово страдање открило колико је човјек слаб, колико је подложан обмани демонској, колико је подложан пропаганди. Онај исти народ који је дочекивао у Јерусалиму Христа пјевајући месијанске пјесме и славећи га као спаситеља свијета, на Велики петак је узвикивао пред Понтијем Пилатом: `Распни га!`", додао је владика.

Владика Јоаникије истиче да је Господ својом смрћу уништио смрт, јер ђаво је узео Његово тијело али се опржио о његово Божанство, и није имао власт ни над Његовим тијелом, ни над Његовом душом.

"А када је Господ сишао у доње свјетове, Он је силом и свјетлошћу свога Божанства уништио ад и таму адску. И ослободио све оне који су сједили у сјенци и у тами смрти. И васкрсао у трећи дан", додао је митрополит.

Митрополит Јоаникије је нагласио да се тек са васкрсењем види цијели смисао Христовога страдања.

"Његово страдање је жртва, заправо, то је мјера Његове безграничне љубави. Љубав која није спремна на жртву, није права и истинска љубав. А управо Господ је показао такву љубав да би и нас научио да се одрекнемо себичности, да знамо да чинимо добро ближњима. А имамо свакодневно безброј прилика да чинимо добро ближњима својим. Тако нас је Он својим крстом, својом жртвом препородио, нашу савјест очистио, а својим васкрсењем нам даровао нови живот", рекао је владика.

Владика истиче да дјела Божија имају вјечни смисао и дејство.

Српска православна црква прославиће у недјељу, 24. априла, највећи хришћански празник - Васкрс.


Митрополит је рекао да се у часу Христове смрти, када је била најдубља тама, камење почело распадати, гробови отварати и мртви почели да устају и показали се многима, да се у том моменту одмах видјело да је Он побиједио смрт, да је његова смрт живоносна.

"И сада, у овом времену, на Велики петак ми доживљавамо сву драму која обухвата и потреса и небо и земљу. Али, понајвише потреса наше савјести и наше душе. И кроз овај вход за Христом, нарочито од Великог четвртка па до Васкрсења, ми се просвјетљујемо, оснажујемо се у вјери, очишћујемо своје душе свјетлошћу Божијом, свјетлошћу Божије љубави и милости човјекољубља", истакао је митрополит Јоаникије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана