Патријарх служио литургију у обновљеној цркви Светог Николе

Срна
Патријарх служио литургију у обновљеној цркви Светог Николе

ПОДГОРИЦА - Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас Свету патријаршијску литургију у обновљеној катедралној Цркви Светог Николе у Котору, одакле је поручио да у Царство Божије улазе мирни и скромни.

Тумачећи јеванђељску причу о царској свадби, патријарх Порфирије је подсјетио да је Господ, проповиједајући онима који су били гладни и жедни истине, правде и смисла живота, најчешће говорио у причама из обичног свакодневног живота људи, што су биле често параболе, метафоре, алегорије.

-Свака ријеч коју изговара сам Господ има свој дубоки смисао и сада и у прошлости, у будућности, у векове векова - рекао је патријарх Порфирије.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије захвалио је за посјету патријарху Порфирију, који три дана борави у Боки Которској и доноси благослов Светог Саве и свих светаца.

-Данас сте освештали овај обновљени храм. Много је уложено у његову обнову, а то служи да се и ми духовно обновимо - рекао је митрополит Јоаникије.

Општина Котор поклонила је средњовјековни Статут града Котора на српском и латинском језику, као и икону Светог Николе патријарху српском Порфирију, а Црквена општина Котор икону Светог Саве.

Патријарх је одликовао познатог српског бизнисмена из Котора Војина Лазаревића Орденом Светог Саве за његовање православља у Котору и Боки которској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана