Патријарх Порфирије служи парастос страдалим Србима средњег Подриња и Бирча

Срна
Foto: РТРС

БРАТУНАЦ- У Братунцу је почело обиљежавање 30 година од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 убијених Срба служи Његова светост патријарх српски Порфирије.

Осим великог броја грађана из Подриња, Бирча и са Романије, парастосу присуствују српски члан Предсједnиштва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, делегација Народне скупштине, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор.

Парастосу присуствују и представници Трећег пјешадијског  (Република Српска пука) Оружаних снага БиХ, представници организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата као и политички представници Српске и локалних заједница.

Парастосу је претходила Света архијерејска литургија у Храму Успења Пресвете Богородице коју је, у присуству великог броја вјерника, служио патријарх Порфирије уз саслужење Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, архијереја и свештенства.

Након парастоса делегације ће положити цвијеће и одати почаст жртвама код Спомен-крста на гробљу у Братунцу подигнутог у част свих погинулих српских цивила и бораца из регије Бирач.

Помен за све српске жртвве из средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском рату организује се поводом 30 година од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Од 22 нестала, 10 их још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју код Сребренице приликом тражења страдалих Бошњака. Идентификовани су послије годину дана и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Муслиманске јединице из Сребренице најчешће су нападале српска села на највеће православне празнике, а на Петровдан 1992. године напале су села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана