Патријарх Порфирије: Пост - врлина која преображава човјека

Срна
Foto: arhiva

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да човјек кроз пост усавршава своју тјелесност, присаједињујући је духовном животу и да пост јасно свједочи да човјек "не функционише само као дигестивни тракт, него показује да учествује и у духовном животу".

Патријарх Порфирије је током предавања, које је синоћ одржао у оквиру великопосног циклуса у крипти Храма Светог Саве на тему "Пост - врлина која преображава човјека", истакао да је пост установа слободе.

"Пост је установа слободе и то је прва установа утемељена на речима Господњим. Слобода не подразумева да чинимо шта хоћемо, него је слобода склад са оним што Бог хоће са човеком. То је природни склад", рекао је патријарх Пофирије, појашњавајући Књигу постања.

Српски патријарх рекао је да је тјелесни пост додатак духовног јер је човјек створен као спојено тјелесно и духовно биће, јавио је црквени Радио "Слово љубве". Подсјећајући на црквену историју стварања свијета и човјека, патријарх је указао на чињеницу поста као Божије установе која је требала да усавршава човјека. Патријарх Порфирије је кроз примјере Старог и Новог завјета указао на везу између поста као тјелесне вјежбе усавршавања и усавршавања у духовном подвигу.

Српски патријарх је у свом предавању цитирао изреке светих отаца, као и цитате забиљешки српског научника Николе Тесле, показујући повезаност тјелесног поста са духовним подвигом љубави и милосрђа према другоме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана