Патријарх Порфирије: Ми хришћани знамо да без молитве не постојимо

Срна
Патријарх Порфирије: Ми хришћани знамо да без молитве не постојимо

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије служио је у крипти Храма Светог Саве свеноћно бдење уочи празника Света три јерарха и у обраћању вјерницима поручио да је хришћанима молитва неопходна као што је плућима потребан ваздух да би човјек живио.

“Ми хришћани знамо да без молитве, заправо, и не постојимо. Она је неопходна за наше суштинско духовно постојање”, истакао је српски патријарх.

Према ријечима Његове светости, кроз молитву људи постају способни да, ослушкујући глас Христов, препознају шта он поручује.

“Молитвом изграђујемо заједницу са Богом и ближњима. Зато је важно да имамо и ову врсту молитви као што су свеноћна бдења. Започели смо од Храма Светог Саве, а трудићемо се да одржимо овакву врсту богослужења у нашем престоном граду и свугде где се наш народ моли Богу”, поручио је српски патријарх.

Патријарх Порфирије подсјетио је да је празник Света три јерарха установљен у вријеме када су се хришћани дијелили и свађали, гдје су једни истицали да је највећи богослов цркве Свети Василије Велики, други Свети Григорије Богослов, а трећи Свети Јован, након чега се епископу ехваитском у сну јавио анђео и рекао да су сва тројица пред Богом једнако велики.

“Од тада, од 11. века установљен је празник ова три света учитеља цркве. Осим њихових дела и свега што су учинили за цркву, нама остаје порука да највећи дар, какав год да је и ма колико га неко има, треба да се доведе до максимума. Свако има различите дарове, али свако има и шансу да буде највећи у духу светоме и у заједници са Христом”, поручио је патријарх.

Српска православна црква /СПЦ/ данас прославља празник Света три Јерарха, који се празнује заједнички у славу светитеља Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана