Патријарх Порфирије: Кад будемо бољи, биће све боље

Срна
Foto: Срна

ДРВАР - Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је данас у древном манастиру Рмањ у Мартин Броду да је сјај ове обновљене светиње и залог унутрашње обнове српског народа.

Српски патријарх рекао је, након литургије у Рмњу, гдје је данас освештан манастирски Храм Светог Николаја Чудотворца, да је велика радост и благослов што се српски народ срео у љубави у овом манастиру да се помоли.

"Молитва нас православних изражава оно што јесмо и данас у молитви се помиње мир и добро међу свим људима", поручио је патријарх Порфирије у бесједи.

Његова светост је нагласио да нема веће вјере и савршеније од хришћанске, да она открива и позива сваког човјека у пуноћу познања Бога.

"Програм, критеријуми и вредности у којима се развијао и обликовао српски народ кроз историју јесу Јеванђење и заповести Божије", нагласио је српски патријарх.

Патријарх Порфирије је додао да су државе мијењале своје границе, а да је српски народ знао ко је и шта је, да је православни и хришћански.

Српски патријарх истакао је да је смисао православне вјере да српски народ буде бољи, а не да мијења свијет око себе - да расте у врлини, добру и честитости.

"Бићемо бољи за друге и другачије и бићемо бољи њима, а онда ће Бог дати да они буду бољи нама", нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарх је позвао вјернике да увијек буду народ Христов и да опраштају једни другима.

"Кад будемо бољи, биће све боље", поручио је патријарх.

Српски патријарх је рекао да је Рмањ древна светиња која је страдала са својим народом и да се са њим обновила у пуном сјају.

"И то је знак Божији. Сјај светиње је и залог обнове наше унутрашње и народа свугде и на сваком месту", додао је патријарх.

Његова светост је позвао вјернике да буду чврсти у вјери, да српски народ буде један, јединствен.

"Нека вас Господ благослови за добро своје и добро свих, нека Господ подари слогу међу нама и да имамо разумевања од оних који су око нас други и другачији", поручио је патријарх Порфирије, који је данас служио Свету архијерејску литургију у манастиру Рмањ у Федерацији БиХ и освештао новообновљени манастирски храм Светог Николаја Чудотворца.

Овом свечаном чину присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир, министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија, предсједник СПС-а Горан Селак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана