Патријарх Порфирије: Јеротић - човек утехе

Срна
Патријарх Порфирије: Јеротић - човек утехе

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас у цркви Ружици на београдском Калемегдану парастос поводом пет година од упокојења истакнутог српског академика и неуропсихијатра Владете Јеротића за којег је рекао да је био човјек истинске вјере и својеврсни урбани духовник.

"Владета је пре свега био човек утехе, онај који је тешећи сведочио да никада ништа није до краја изгубљено и да увек постоји пут, нада, перспектива. Нека би Господ дао њему и /његовој покојној супрузи/ Јелени вечни покој и Царство небеско", рекао је патријарх Порфирије након парастоса којем су присуствовали бројни поштоваоци Јеротића.

Српски патријарх навео је да је црква Ружица на Калемегдану храм за који је Јеротић био везан од најранијег дјетињства, гдје се касније често молио заједно са својом супругом Јеленом, као и да је његов аманет био да га се баш овдје сјећају на дан његовог упокојења.

Патријарх Порфирије истакао је да је Јеротић својим знањем просвећивао српски народ, тјешио га и лијечио од различитих унутрашњих конфликата неспоразума, али и спољашњих подјела.

"Чинио је то јер је био вредан човек и није трошио узалуд време. Разумео је да је време дар од Бога дато њему и сваком човеку, да у том времену које је добио као дар, узврати највише што може као уздарје Богу и да то уздарје буде тачка општења између нас људи као творевине Божје и Бога као творца", нагласио је патријарх Порфирије.

Српски патријарх указао је да је Јеротић као човјек истинске вјере био много више од обичног љекара и учитеља јер је представљао неку врсту урбаног духовника,

"Био је човек истинске вјере, а његове речи биле су смернице, путокази и поуке, али пр е свега утеха", рекао је патријарх Порфирије.

Владета Јеротић био је српски неуропсихијатар, психотерапеут, филозоф, књижевник, али и професор Богословског факултета, и члан Српске академије наука и уметности.

Јеротић је преминуо у својој 94. години, 4. септембра 2018. године у Београду, а сахрањен је по сопственој жељи у породичној гробници на Новом гробљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана