Патријарх Порфирије: Долазак у Херцеговину велики благослов

Срна
Патријарх Порфирије: Долазак у Херцеговину велики благослов

МОСТАР - Његова светост патријарх српски Порфирије данас је приликом посјете Манастиру Житомислић рекао да је за сваког човјека велики благослов када долази у Херцеговину и да нема онога који је дошао у њу, у њене светиње и манастире, а да није отишао са утјехом.

- Нема онога који је дошао у Херцеговину, у њене светиње и манастире, међу којима је најсветлији бисер Манастир Житомислић, а да није отишао са утехом. Управо ова светиња, као и народ који се сабира у њој сведочи суштину наше вере. Суштина наше вере је изображена у крсту Христовом који у себи носи силу и благодат победе, тајну васкрсења. Сва наша вера, наше постојање, смисао и постојања нашег православног народа јесте у тајни крста и васкрсења Христовог - истакао је патријарх Порфирије.

Његова светост је нагласио да људи, када се одричу себе, Христа ради, заправо живе пуноћом, тајну побједе и тајну будућег вијека, овдје и сада.

- За сваког поглавара Српске православне цркве радост и благослов је да дође у ове крајеве и ове светиње. Нарочито долазак у манастире, јер где год да се служи Света литургија, ту је присутно Царство небеско, али духовно здравље, перспектива, нада и здрава будућност једног народа најбоље се може видети кроз природу и стање наших манастира - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је нагласио да је Манастир Житомислић кроз вијекове био мјесто молитве и окупљања народа, али је и заједно са својим народом дијелио судбину.

- Ова светиња је увек била на Крсту, рушена и паљена, али као из пепела поново подизана - истакао је патријарх Порфирије.

Његова светост је додао да је велика радост што овога пута долази у крајеве гдје има додатни задатак да у правом смислу оствари Христово Јеванђеље које гласи да треба вољети ближње своје као самог себе.

- Ближњи наши су сви људи. Наравно да постоји одређен поступак. Најприје се васпитавамо за љубав према непосредним ближњим. Волећи браћу и сестре по вјери и научивши се на те најнепосредније ближње постајемо способни да волимо оне који су такође иконе Божије, али на различите начине. Истога Бога препознају, обраћају му се и моле му се - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је поручио да кроз љубав према Христу у срцима људи нема ни Грка, ни Јеврејина, ни роба, ни господара, ни мушког, ни женског.

-Све разлике видимо као посебне дарове које је добио појединац како би кроз те дарове растао и упознавао Бога, даривао себе другима и у исто време био способан да буде обогаћен и дариван даровима других. Нека Господ благослови братство ове свете породице, да се умножава и расте, да буде довољно оних захваљујући којима ће ова светиња моћи да дише и има свој живот унутрашњи, да буде отворена према свим људима - рекао је патријарх Порфирије обраћајући се бројним вјерницима и званичницима који су га дочекали у Манастиру Житомислић.

Игуман Манастира Житомислић Данило Павловић је са братством и бројним вјерницима дочекао Његову светост патријарха српског Порфирија уз ријечи да га вјерни народ Херцеговине дочекује са радошћу, као свога оца.

- Добро дошли у највећу светињу херцеговачку, манастир Житомислић, који је свједок страдања, али и обнове српског народа и који је слика онога кроз шта пролази српски народ кроз историју. Дошли сте као свој међу своје и ова заједница вас са радошћу дочекује - поручио је игуман Данило.

Игуман Данило истакао је да је ово света земља мученичка, натопљена крвљу, јауцима и патњом, али земља васкрсења, што Манастир и свједочи.

- Дошли сте народу који вас дочекује као оца и пастира, народу који се добровољно прије двадесетак година добровољно вратио на порушене домове и потпуно смјело обнављао живот у сарадњи са другим народима. Свети Петар Зимоњић је томе подучио, јер је сваку своју проповијед почињао ријечима - брат је мио, које вјере био - рекао је игуман Данило.

Он је напоменуо да Свети Петар није био без мудрости и добро је знао шта говори.

- Овај народ вас препознаје као таквог пастира, као таквог оца. Поносни смо на то и имамо велику сигурност јер је нама на рубовима српских земаља јако битно какву нам поруку шаљете. У вама смо препознали оца, пастира и као таквога вас дочекујемо. Добродошли и благословите нас - рекао је игуман Данило.

Игуман Данило је подсјетио да Манастир Житомислић од 16. вијека описмењује српски народ, свједочи љепоту јеванђелске ријечи и љубави према свим људима, наводећи да је у њему живјело 50 генерација игумана и монаха који су остали неизбрисиви траг.

- Ови су калуђери оснивали школе, преписивали књиге, постајали хиландарски игумани, долазили до царске Русије и доносили велике дарове за ову светињу. Велики међу нама је и свети митрополит Петар Зимоњић, митрополит херцеговачки, а потом сарајевски, који се у овој светињи замонашио. Он је најљепши од херцеговачких синова и најљепши од нашег братства. Од лежања пред Господом уздигнут је на олтар и иконостас овога манастира - истакао је игуман Данило.

Он је подсјетио да су сабраћа овог манастира и монаси житомислићки који су пострадали у Другом свјетском рату, њих четворица и четворо ђака искушеника, који су са успоставом нове власти отишли да се јаве на попис и никада се нису вратили.

- Пошли су као јагањад на клање јер су били свјесни да никоме ништа нису урадили. Бачени су у јаму Видоња и ту 50 година чекали да се врате у своју светињу - рекао је игуман Данило и напоменуо да су они су захваљујући патријарху и осталим архијерејима проглашени мученицима, канонизовани и сад се празнују свакога 26. јуна.

Патријарх српски Порфирије у посјету Мостару дошао је поводом 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице која је још необновљена након потпуног рушења 1992. године.

Патријарх Порфирије након манастира Житомислић иде у Пребиловце. У Мостар се враћа у 16.30 часова гдје ће у Владичанском двору посјетити изложбу поводом 150 година од освештања Саборне цркве, затим ће обићи Стари град и задржати се кратко, те имати пријем у Градској вијећници у 18 часова.

Из Српске православне црквене општине Мостар позивају вјерни народ Мостара и Херцеговине на дочек патријарха вечерас у 19 часова испред Саборног храма и божанствену литургију ујутру у девет часова у Саборном храму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана